W mojej kuchni

Chleb czystoziarnisty

Uwielbiam piec chleb. Pieczenie chleba stało się w moim domu tradycją. Zapach własnych bochenków działa niczym balsam, łagodzi obyczaje i pozostaje w pamięci  pociech jako…zapach matki, zapach domu.

Chleb czystoziarnisty zamierzałam upiec już dawno. Przeglądałam wiele przepisów i na tym się kończyło, aż pewnego dnia jako pierwsza upiekła go moja przyjaciółka Monia. Poczęstowała mnie tym rarytasem i…przepadłam. Wiem, że ten chleb zagości w naszym domu na zawsze, bo jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Uwielbiam zjadać go z dżemem, popijając ulubioną latte. Przygotowanie chleba zajmuje niewiele czasu, a jego smakiem możemy cieszyć się naprawdę długo. Jedna kromka szerokości centymetra daje uczucie sytości i działa zbawiennie na nasz układ trawienny.

Przepis, którym się z Wami dzielę pochodzi od marki Intenson. Zastosowałam naprawdę niewielkie zmiany. 

Składniki: 

* pół szklanki pestek dyni 

* pół szklanki pestek łuskanego słonecznika 

* pół szklanki siemienia lnianego 

* pół szklanki posiekanych orzechów laskowych, bądź migdałów (ja dodałam płatki migdałowe) 

* półtorej szklanki płatków owsianych (możesz użyć bezglutenowych)

* cztery łyżki babki jajowatej (kupisz w sklepie ze zdrową żywnością, bądź w sklepie internetowym np tu kliknij)

* jedna łyżeczka dobrej soli 

* trzy łyżki roztopionego oleju kokosowego (w oryginale są trzy łyżki roztopionego masła) 

* półtorej szklanki wody 

Wykonanie: 

Połączyć suche składniki, dodać olej kokosowy (opcjonalnie masło) i wodę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. (wymiary mojej keksówki to 12,5/21). Odstawić na minimum dwie godziny. Ja wymieszałam ziarna wieczorem, a rano piekłam chlebek, tak więc stały w keksówce całą noc. Piec w temperaturze  175 stopni przez około godzinę (bez termoobiegu).

Zanim zaczniemy kroić chlebek, należy poczekać aż ostygnie!!!

IMG_6238

IMG_6241

IMG_6245

IMG_6244

Życzę smacznego 

Ania

1136total visits,18visits today

6 thoughts on “Chleb czystoziarnisty

  1. Aniu powiedz ile czasu taki chlebek można przechowywać w warunkach pokojowych lub ewentualnie, czy można zamrozić? Jak dotąd zawsze kroiłam chleb na kromki i mrozilam, ponieważ jak na razie sama jem swoje wypieki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge