Home PRZEPISY Chleb z maślanką, pieczony na zakwasie.

Chleb z maślanką, pieczony na zakwasie.

Przez Anna H. Niemczynow

Uwielbiam piec chleb. Nie wyobrażam sobie rodzinnego weekendu, bez zapachu domowego chleba. Dom pachnący chlebem jest miłością w czystej postaci – tak uważam. Powiem więcej, aby dom był prawdziwy, należy piec w nim chleb.

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem, na przepyszny chleb z dodatkiem maślanki. Zanim udało mi się dopasować idealne proporcje, zjedliśmy z rodziną kilka bochenków nie do końca udanego wypieku. Jednak w końcu się udało, więc zachęcam do uczynienia małej piekarni z Waszej domowej kuchni. Obiecuję, będzie smacznie!!!

Do chleba będziemy potrzebować zakwasu. Jak go zrobić? To bardzo proste. Już piszę :

Do czystego słoika litrowego wsypujemy pół szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) i pół szklanki wody. Mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy przykrywając lnianą ściereczką.

Każdego następnego dnia „dokarmiamy zakwas”, pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki wody. Możesz dokarmiać mniejszą ilością mąki i wody, ważne jednak, aby proporcje się zgadzały. Po około 4-5 dniach otrzymamy niemal cały słoik zakwasu i możemy piec chleb.

Ze słoika odlewamy tyle zakwasu ile jest nam potrzebne, a pozostałą część przelewamy ponownie do czystego słoika i znowu dokarmiamy. Kiedy chcemy „uśpić” zakwas, bo wiemy, że nie będziemy piec chleba np.przez tydzień, to wtedy zakręcamy słoik i wstawiamy zakwas do lodówki. Może tak „spać” około dwóch tygodni. Należy pamietać, że kiedy będziemy chcieli ponownie upiec chleb, musimy doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Na moim blogu jest kilka przepisów na chleby, a o zakwasie pisałam już wielokrotnie. Sama też robiłam go różnymi metodami. Jednak ta, którą przedstawiam w tym przepisie, wydaje mi się najprostsza i najskuteczniejsza. Ważne w niej jest to, że nie musimy wyrzucać części zakwasu, tak jak to proponują inne metody. Ale do sedna 😉

Tak więc kiedy mamy już gotowy zakwas, zabieramy się za przygotowanie ciasta na chleb.

W tym celu potrzebujmy :

  • 250 g zakwasu
  • 600 g mąki orkiszowej (lubię jasną typ 630, ale bez problemu możesz użyć tradycyjnej orkiszowej)
  • 300 ml maślanki
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki dobrej soli

Z wymienionych wyżej składników wyrabiamy ciasto. Prostokątną długą blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Nic nie formujmy, po prostu wkładamy je do brytfanki.

FullSizeRender

Następnie owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia. Czas wyrastania ciasta, to około 8 – 10 godzin. Ja chlebek wyrabiam zawsze wieczorem, a rano go piekę. Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak cieplutkie własne pieczywo z odrobiną masła orzechowego (również własnego wyrobu) i kubkiem pysznego kakao, czy kawy latte.

Wyrośnięty już chlebek wygląda tak :

FullSizeRender-1

Przechodzimy do kulminacyjnego punktu wypieku chleba:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, rozcinamy i usuwamy folię z brytfanki, i wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut (bez termoobiegu).

Jak uzyskać efekt chrupiącej skórki ?

Jednym z fantastycznych sposobów na otrzymanie chrupiącej skórki, jest użycie naczynia wypełnionego kostkami lodu. Dzięki włożeniu go na dno piekarnika, dookoła woda z lodu zacznie parować i nadaje chrupkość zewnętrznej części bochenka. Jeśli nie mamy kostek lodu, po prostu użyjmy wody 🙂

Życzę Wam udanych wypieków 🙂

Ściskam ciepło
Ania

IMG_3101

 

 

Mogą Cię również zainteresować

19 komentarzy

Kamila 29 kwietnia 2016 - 19:18

Aniu, chlebek mi się nie udał. Wogóle nie wyrósł i powstał zakalec. Czy sądzisz że powodem może być fakt, że użyłam innej mąki? nie orkiszowej ale melvita do pieczenia chleba? Bo rozumiem że do jednego chleba dałaś 1 szklankę zakwasu, 1,5 szklanki maślanki, 600 gr.mąki i 1/3 szkl. wody?

Odpowiedz
Ania H. Niemczynow 4 maja 2016 - 15:20

Kamilko, nie sądzę aby to było od mąki. Kochana ja wszystko odmierzam na wadze. Szklanka zakwasu to więcej niż 250 g, 1,5 szklanki maślanki to też więcej niż 300 ml…myślę, że dlatego się nie udało słoneczko…polecam Ci wagę z rossmana. Ja mam taką i jest rewelacyjna a kupiłam ją na promocji za 25 zł. Buziaczek 🙂

Odpowiedz
Danusia 29 maja 2021 - 13:04

Mam tylko mąkę orkiszową 1150,czy moze być pół na pół z pszenną ? Pozdrawiam cieplutko

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 16 czerwca 2021 - 12:29

tak, Danusiu 🙂

Odpowiedz
Anka 17 maja 2020 - 11:41

Czytałam na innej grupie opinie że mąki melvity są złej jakości więc może rzeczywiście spróbuj z innej mąki.

Odpowiedz
Edyta 28 września 2020 - 11:39

A ja mam pytanie czy można odkładać do lodówki zakwas wykonany na maślance a nie wodzie? Czy z nim się nic nie będzie działo w lodowce przez kilka dni?

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 28 września 2020 - 12:26

Edytko, ja nigdy nie robiłam zakwasu na maślance. Nie mam pojęcia. Zawsze robię na wodzie 🙂

Odpowiedz
aga 11 maja 2016 - 17:32

Pytanko – 300ml maślanki ile to gram?
Do tej pory od dawna piekę Twój chleb orkiszowy z ziarnami, ba zarazilam nim cala rodzinę i sama piekę regularnie dla 3przyjaciolek 😉 Taka moja mala piekarenka 🙂 Ten mnie kusi ale ta miara maślanki …

Odpowiedz
Asia 24 czerwca 2020 - 09:02

A ja nie mogę znaleźć tego przepisu na chlebek orkiszowy z ziarnami na stronie ☹️ Czyżby go już nie było?

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 24 czerwca 2020 - 13:51

Po przebudowie bloga niektóre przepisy zniknęły, Asiu. Zachęcam Cię do wypróbowania innych, kochana <3

Odpowiedz
Mięsna pieczeń z płatkami jaglanymi – Anna H.Niemczynow 8 września 2016 - 11:50

[…] Uwielbiam kanapki zrobione z pieczywa, które upiekę sama. Na moim blogu możecie znaleść wiele przepisów na rożne chleby. Moim faworytem jest ten pieczony z dodatkiem maślanki (Kliknij przepis) . […]

Odpowiedz
magda 24 września 2016 - 01:39

Aniu chlebek upieczony i na prawdę bardzo smaczny odpowiednio kwaśny taki jak lubię ,mam jednak pytanie ile dokładnie go piekłaś ja 50 mini był ciut za bardzo przypieczony bałam się że po 45 min będzie się lepił do noża,pozdrawiam!

Odpowiedz
Smalec z białej fasoli – Anna H.Niemczynow 10 listopada 2016 - 15:44

[…] jest fantastyczną alternatywą, dla tradycyjnie przygotowanego smalczyku. Wybornie smakuje na samodzielnie upieczonym chlebie. Dodatek kiszonego ogórka sprawia, że uzyskujemy fantastyczny posiłek w iście staropolskim […]

Odpowiedz
dorota sapuła 12 marca 2019 - 10:09

Witam, czy do tego chleba nie dodaje się ani odrobiny cukru lub miodu dla lepszego rosnięcia?

Odpowiedz
dorota sapuła 12 marca 2019 - 10:42

czy do tego chleba nie daje się ani odrobiny cukru lub miodu?

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 16 grudnia 2019 - 14:38

Można dodać łyżkę miodu, albo cukru. Wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne 🙂

Odpowiedz
Elżbieta 10 kwietnia 2020 - 10:32

Rewelacyjny przepis! Też zrobiłam ciasto na wieczór, a rano piekłam. Pięknie wyrosło, ustawiłam koło kaloryfera. Ten przepis testuję z różnymi mąkami, również na zakwasie pszennym, pszenno – zytnim i zytnim. Dodaję też różne pyszności, suszone śliwki, morele, pomidory, rodzynki, żurawinę, pestki dyni, nasiona czarnuszki, Mak, itd. Oczywiście nie wszystko razem ? Serdecznie dziękuję za przepis, pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka ?

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 10 kwietnia 2020 - 11:24

To wspaniała wiadomość 🙂 ogromnie się cieszę, kochana <3 W domu, w którym pachnie chlebem, mieszka miłość <3 Ściskam Cię mocni <3

Odpowiedz
Maria 26 września 2023 - 06:00

Miałam wątpliwości co do tak długiego czasu wyrastania – niesłusznie, chleb wyrósł pięknie i upiekł się złocisty i puchaty. Użyłam maki pszennej 650, nie zaszkodziło. Mój zakwas ma 18 miesięcy i sprawia mi wiele radości. ????

Odpowiedz

Zostaw komentarz