W mojej kuchni

Ciasteczka z kaszy jaglanej

image_pdfimage_print

Jestem ogromnym łasuchem. Bardzo lubię słodkości i nie wyobrażam sobie codziennej latte, bez czegoś słodkiego. Uwielbiam też piec i eksperymentować w kuchni. Ostatnio przedmiotem moich kuchennych rewolucji, stała się kasza jaglana. Postanowiłam upiec z niej ciasteczka. Wyszły przepyszne! Są wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływają się w ustach. Nie posiadają w sobie ani cukru, ani mąki. Wykonanie ich jest banalnie proste, więc musisz koniecznie spróbować. Idealnie nadają się jako zdrowa przekąska zabrana ze sobą do pracy. Wypróbuj koniecznie 🙂 

Potrzebujesz:

* pół szklanki kaszy jaglanej – ugotować i poczekać aż ostygnie (ja gotuję zwykle kaszę wieczorem a rano piekę z niej ciasteczka)

* jedno jajo

* pół małego kubeczka jogurtu naturalnego

* dwie garście orzechów włoskich – drobno posiekać

* dwie kostki gorzkiej czekolady – posiekać

* trzy łyżki słonecznika

* trzy łyżki płatków migdałowych, bądź migdałów w słupkach

* cztery łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie rodzynki)

* jedna łyżka miodu

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Wyściełamy blaszkę papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni. Wykładamy ciasteczka na blaszce (będą wyglądały jak placuszki). Pieczemy przez około 30 minut, aż się pięknie zarumienią. Czas pieczenia zależy od wielkości Twoich ciasteczek. Ja lubię większe, więc piekę około 30 minut. Po upieczeniu otwieramy piekarnik i czekamy, aż ciasteczka trochę przestygną, po czym delikatnie odklejamy je od papieru. Smakują fantastycznie nawet na drugi dzień więc śmiało możesz je zjeść nawet na śniadanie. Polecam!!! 

ciastka z kaszy jaglanej

Życzę smacznego 

Ania

690total visits,1visits today

3 thoughts on “Ciasteczka z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge