Home PRZEPISY Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Przez Anna H. Niemczynow

„Czekolada robiona jest z kakao, które pochodzi z kakaowca. Kakaowiec, to drzewo. Drzewo, to roślina. Więc czekolada, to SAŁATKA” 🙂 Wyczytałam to w internecie i ogromnie się uśmiałam.

Myślę sobie, że w życiu pada wiele pytań na które często czekolada przynosi odpowiedź.

Pamietam, kiedy byłam dzieckiem, babcia dawała mi kosteczkę tego magicznego smakołyku po to, aby poprawić mi nastrój. Czekolada była lepiem na obite kolano, sprzeczkę z koleżanką, słabszą ocenę w szkole 😉 Trzeba nadmienić, że kiedyś czekolada nie była tak łatwo dostępna jak teraz. Babcia przechowywała ją szczelnie zawiniętą w sreberko. Szelest towarzyszący jej otwieraniu, brzmi mi w uszach do dzisiaj. To był piękny czas.

Dziś robię to samo – kiedy dzieci są smutne, jemy czekoladę. Koska, dwie, czasami nawet trzy. Tyle wystarczy. Warto jeść czekoladę. Jedzenie czekolady, jest po prostu miłe.

Kiedyś moja mama piekła ciasto, które robiła z kakao. Nazywała je murzynkiem. Dziś ja piekę ciasto czekoladowe, zwane przez niektórych brownie.

Zanim dobrałam idealnie proporcje, upiekłam chyba z dziesięć blach tego ciasta. Dziś z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem.

Muszę dodać, że już samo przygotowywanie tego ciasta poprawia nastrój. Dlatego to ciasto nazwałabym antidotum na słabsze dni. Mi pomaga! Tobie również pomoże <3

Bardzo polecam! Niewiele pracy, a uciecha gwarantowana. Warto sprawiać sobie w życiu małe przyjemności.

Warto jeść czekoladę <3

Z miłością
Ania

 

PS Oto wersja świąteczna tego pysznego ciasta 🙂 Zrobiłam polewę z czekolady ( tabliczka czekolady roztopiona z dodatkiem 2 łyżek mleka) i posypałam migdałami. Pycha 🙂

Przepis na to ciasto umieściłam również w powieści „Powiedz życiu tak, Lili”. Babcia Rózia, bohaterka powieści, nazwała je ANTYCELLULITOWYM CIASTEM CZEKOLADOWYM 🙂

 

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz