Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Posted on Posted in W mojej kuchni
image_pdfimage_print

Ciasto marchewkowe było dla mnie wyzwaniem. Nie pamiętam już, ile blaszek tego wypieku wylądowało w koszu, zanim udało mi się stworzyć smakołyk, który by zadowolił mój kulinarny gust. Nareszcie się udało i od razu dzielę się z Wami przepisem. Ciasto jest przepyszne, lekkie, kruche, idealne do kawy. Przyznam szczerze, że nie mogę się mu oprzeć i bywa, że jadam je na śniadanie. Świetnie smakuje samo, jak i z dodatkiem polewy przygotowanej z serka i miodu.

Jak je zrobić? To naprawdę bardzo proste. 

Potrzebujemy : 

  • 200 g utartej na małych oczkach marchewki
  • 200 g mąki gryczanej  (możesz użyć zwykłej pszennej)
  • 50 g mieszanki ulubionych orzechów (u mnie włoskiem nerkowce i laskowe) – drobno posiekać
  • 100 g jabłka – pokrojonego w malutką kosteczkę
  • 150 ml oleju roślinnego ( ja wykorzystałam rzepakowy)
  • 2 duże jaja (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka miodu 
  • 120 g erytrytolu, lub innego słodzidła. (Możesz wykorzystać tradycyjny cukier, ksylitol, stewię)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody 
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Przygotowanie: 

Jaja ubijamy mikserem ręcznym mikserem około 3 minut, tak aby przynajmiej podwoiły swoją objętość. Powoli w trakcie ubijania partiami dodajemy erytrytol i nadal ubijamy na gładką masę. Później dodajemy miód, nadal miksując. Następnie małym strumieniem dodajemy olej, nie przestając miksować. Do powstałej puszystej masy dodajemy startą marchewkę, pokrojone jabłko i posiekane na drobno orzechy.

W osobnej misce przesiewamy mąkę, łącząc ją z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy ją do miski z marchewką i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma posiada wymiary 16/25. Można upiec ciasto w tradycyjnej tortownicy. 

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika – temp. 150 º góra/dół i pieczemy przez godzinę. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, czekamy aż ostygnie i delikatnie pozbywamy się papieru do pieczenia. 

Ciasto można polać polewą. Zrezygnowałam z bardzo kalorycznych serków mascarpone, na rzecz serka ricotta wymieszanego z miodem. Ricottę można zastąpić naturalnym serkiem typu almette, mieszając go z miodem. Polewę robię bezpośrednio przed podaniem ciasta. Na jedną porcję wystarczy wymieszać łyżkę serka z połową łyżeczki miodu. Jeśli ktoś woli bardziej słodkie, można dodać więcej miodu. 

Ciasto jest naprawdę smaczne. Polecam każdemu i życzę udanego wypieku 🙂 

Ania

IMG_5801

 

 

4,116 total views, 4 views today

4 thoughts on “Ciasto marchewkowe z jabłkiem

  1. Marchewkowe moje ulubione ! Już wiem co jutro upiekę 🙂 Ale oleju rzepakowego, tak jak prawie wszystkich roślinnych nie wolno poddawać obróbce termicznej, bo stają się toksyczne. Lepiej wykorzystać olej kokosowy. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge