Ciasto z rabarbarem

Posted on Posted in W mojej kuchni
image_pdfimage_print

Kiedy byłam dzieckiem, moja babcia Władzia jako przekąskę podawała mi rabarbar maczany w cukrze. Do dziś pamiętam emocje, które towarzyszyły mi przy pałaszowaniu tego smakołyku. Babcia uśmiechała się wtedy wierząc, że daje mi najlepsze na świecie jedzenie. 

Gdyby tak moje dzieci chciały jeść świeży rabarbar, gotowa bym była nawet pozwolić im go maczać w cukrze 😉 niestety nie chcą…

Znalazłam zatem lepszy sposób. Wyczarowałam pyszne ciasto rabarbarowe. Skradło ono nawet serce mojego męża, który za ciastami tego typu nie przepada. 

Jako, że sezon na rabarbar w pełni. Dzielę się z Wami przepisem 🙂 

Składniki: 

  • 60 g miękkiego masła 
  • szklanka erytrytolu (może być szklanka dowolnego cukru) 
  • cukier waniliowy
  • dwa “szczęśliwe” jajka
  • 300 g mąki pszennej 
  • łyżeczka sody
  • pół kg rabarbaru 
  • 180 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 

Masło utarłam ze słodzidłem (erytrytol lub cukier). Dodałam jajka, cukier waniliowy, sodę, jogurt naturalny i mąkę. Wszystkie składniki połączyłam na gładką masę przy pomocy miksera. Następnie dodałam pokrojony na małe cząstki rabarbar i wszystko ponownie wymieszałam ręcznie. (przy pomocy łopatki)

Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem okrągłej tortownicy. Całość posypałam dwiema łyżkami cukru trzcinowego i piekłam w nagrzanym do 180m ° piekarniku, przez 75 minut. 

Ciasto z góry staje się ciemne. Jest to “wina” cukru, który pod wpływem temperatury przyjmuje taką właśnie barwę. 

Ciasto w środku jest wilgotne, dzięki czemu przypadło też do gustu moim dzieciom. Wierzę, że jego smak i zapach pozostanie w ich pamięci tak bardzo, jak w mojej pamięci smak maczanego w cukrze babcinego rabarbaru 🙂 

Życzę smacznego 

Ania. 

 

640 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge