W mojej kuchni

Domowe mleko kokosowe

image_pdfimage_print

Uwielbiam mleko kokosowe, jednak zawsze od jego zakupu odstraszała mnie… cena. Uważam, że płacenie 13-15 zł za litr jest przesadą. Koszt wyprodukowania domowego mleka jest o wiele niższy, bowiem nie przekracza kwoty 3 zł. Kiedy zainteresuje mnie jakiś produkt, często zastanawiam się, jak go wykonać samemu. Przecież wszystko, co kupujemy w sklepach jest zrobione przez człowieka 🙂 

Sposób, w jaki przygotowuję mleko, jest banalnie prosty. 

Do wyprodukowania 1100 ml mleka potrzebujemy: 

  • 200 g wiórek kokosowych 
  • 1200 ml przegotowanej wody 

Wykonanie: 

Wiórki wrzuciłam do garnka i zalałam przegotowaną i ostudzoną wcześniej wodą. Stały tak całą noc. Rano podgrzałam wszystko nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłą papkę przelałam do blendera i miksowałam wszystko około 2-3 minuty. Następnie na plastikowej misce ustawiłam durszlak, który wyścieliłam czystą lnianą ściereczką. Zmiksowaną papkę przelałam na ściereczkę. Zawinęłam rogi ściereczki do środka i rękami odcisnęłam przepyszne mleko, które przez durszlak przeciekło do miski. Z miski przelałam mleko do słoja i gotowe !!! 

Jeśli wg Ciebie mleko będzie za bardzo wodniste, możesz użyć mniej wody. Tak samo w drugą stronę – mleko można rozcieńczyć dolewając wody więcej.

Mleko spokojnie może stać w lodówce około 4-5 dni. U mnie jednak tak długo się nie uchowa. Uwielbiam przygotowywać na tym mleku owsiankę, oraz dodawać je do deserów z nasionami chia. 

Jako, że w mojej kuchni nic się nie marnuje z pozostałej po mleku pulpy robię ciasteczka kokosowe 🙂 Kokosanki z pulpy są wilgotne w środku i niesamowicie miękkie. 

Uwaga!

Kiedy mleko odstawisz do lodówki, zaobserwujesz jego rozwarstwienie się. To naturalny proces. Przed użyciem po prostu je wstrząśnij. 
Na poniższych zdjęciach moje mleko jest w słoju. Polecam Ci jednak przelewanie mleka do szklanej butelki np. po soku, czy innym mleku. Łatwiej je wtedy porcjować. Ze słoja ciężko się nalewa a wiadomo…każda kropla jest na wagę złota!!! 

Życzę smacznego 

Ściskam ciepło

Ania

IMG_1476

IMG_1477

1372total visits,2visits today

7 thoughts on “Domowe mleko kokosowe

  1. Dzięki za przepis ! Mleko kokosowe to podstawowe mleko, którego używam w kuchni azjatyckiej. Przygotowane w domu nadaje się również do kawy, chociaż stojąc w lodówce potrafi się rozwarstwiać, co nie wpływa na jego walory. Wystarczy je wtedy tylko zamieszać aby ponownie stało się jednolicie białe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge