Domowy Hummus – smak miłości

Posted on Posted in W mojej kuchni
image_pdfimage_print

Hummus to przysmak kuchni krajów Bliskiego Wschodu.  Doceniany jest głównie w kuchni libańskiej, greckiej, żydowskiej oraz arabskiej. Historia jego powstania  sięga tysiące lat wstecz.  Platon i Sokrates – słynni filozofowie,  pisali o fenomenalnych właściwościach humusu.

Hummus jest rodzajem przystawki, którą można jeść o każdej porze. Często hummus używany jest jako smarowidło do chlebków pita. W naszej rodzinie hummus spożywamy z domowym chlebem, który wypiekam sama tradycyjnymi metodami. (na zakwasie)

Nauczyłam się robić hummus, ponieważ mój mąż zaczął go kupować w sklepie. Wiadomo nie od dziś, że jak coś można kupić – można to również zrobić. Domowa pasta wolna jest od wszelkiego rodzaju ulepszaczy, a jej smak jest fantastyczny, orientalny i zadziwiający. Przekonałam się do hummusu do tego stopnia, że zagościł on w naszej kuchni na stałe. Przygotowanie pasty zajmuje niewiele czasu. Polecam 🙂 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (400g)
  • 3 łyżki ziaren sezamu (można użyć łyżkę pasty sezamowej tahini)
  • ząbek czosnku (można dać połowę, będzie mniej ostry)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Odrobina (naprawdę maleńka) mielonego kuminu
  • sól

Przygotowanie: 

Odcedzamy ciecierzycę w ten sposób, aby nie pozbyć się zalewy. Przekładamy ciecierzycę do misy blendera dodajemy do niej sezam (bądź pastę tahini), posiekany ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny i odrobinę kuminu. Doprawiamy wszystko solą.
Ja swój kumin rozdrabniam w moździerzu. Można jednak użyć gotowego mielonego kuminu, który bez problemu kupimy w sklepie. Chciałabym uczulić, że jest to niezwykle ostra przyprawa, szczególnie w wersji do rozdrobnienia. 

Wszystkie składniki miksujemy na aksamitną masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dolewamy do niej zalewy pozostałej po odcedzeniu ciecierzycy. Całość przekładamy do miseczki i przyozdabiamy ziarenkami ciecierzycy, sezamu oraz skrapiamy dodatkowo oliwą. 

Życzę smacznego

Ania

 

699 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge