W mojej kuchni

Fantazja fasolowa

Fantazja fasolowa – moje najnowsze odkrycie. Pyszna porcja białka.

Polecam ogromnie !!!

Składniki: 

  • 250 g Białej fasoli Jaś
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego (możesz użyć innego)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 dojrzałe banany – ok 180 g
  • kilka kropel aromatu rumowego 
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie: 

Fasolę namoczyć na noc i następnego dnia ugotować. Przygotować foremkę do pieczenia, smarując ją tłuszczem i obsypując bułką tartą. Możesz użyć silikonowej formy, wtedy smarowanie tłuszczem nie będzie konieczne. Zmiksować Fasolę z wszystkimi wymienionymi wyżej składnikami OPRÓCZ KAKAO. Tak powstaje biała warstwa, której połowę wylewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę. Do pozostałej połowy dodajemy kakao i ponownie miksujemy. Ciemną warstwę wylewamy na warstwę jasną. Ciasto pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp 180 stopni (góra/dół) przez 45 minut. Jeśli  chcesz, możesz polać wierzch czekoladą, czy inna ulubioną polewą. 

Życzę smacznego 

Ania

IMG_1558

IMG_1569

426total visits,2visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge