W mojej kuchni

Francuskie paszteciki drobiowe

Cała moja rodzina uwielbia, kiedy gotuję im tradycyjny rosół. Sama zresztą również jestem ogromną fanką tej zupy. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to rosół był pozycją obowiązkową przy niedzielnym obiedzie.
Mięso, które zostaje z zupy wykorzystuję do przyrządzenia innych potraw. Polecam także sałatkę tego przepisu.

Kolejnym pomysłem, na wykorzystanie mięsa z rosołu, jest przyrządzenie francuskich pasztecików. 

Składniki :

  • 150 g mięsa rosołowego
  • jedna surowa cebula (wcześniej posiekać)
  • 50 ml keczupu 
  • 90 g jogurtu naturalnego
  • 40 g suszonych pomidorów 
  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • sól, pieprz – do smaku
  • jedno jajo

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz jajka) dokładnie ze sobą zblendować. Powstanie gęsta masa konsystencji pasztetu. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić poziomo na dwie części (tak jak na zdjęciach). Wyłożyć na środku masę i zawinąć ciasto w rulony. Następnie pokroić rulony na małe prostokąciki i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220° przez 15 min. Gotowe!!! 

Paszteciki są fantastycznym dodatkiem do zup kremów. Idealne do barszczu – POLECAM!!!

Życzę smacznego 

Ania

IMG_5021

FullSizeRender

IMG_5023

 

812total visits,2visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge