W mojej kuchni

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

Idealne danie na wigilijny stół. Doskonała alternatywa tradycyjnych gołąbków. Smakują doskonale. Dzielę się z Wami tym niezwykłym przepisem. 

Składniki do przygotowania około 20-25 gołąbków:

  • jedna mała biała kapusta 
  • suszone grzyby 120 g
  • dwie duże cebule
  • dwie torebki kaszy gryczanej – łącznie 200 g
  • masło – do zeszklenia cebulki
  • przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie: 

Grzyby suszone płuczemy i moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie je gotujemy do miękkości.  Wywar pozostały po gotowaniu grzybów, odlewamy do osobnej miseczki. 
Kapustę gotujemy w garnku, powoli oddzielając od niej sparzone liście. (Będzie nam łatwiej oddzielać liście jak wytniemy wcześniej głąb). Drobno siekamy cebulkę i podsmażamy ją na maśle. Osobno gotujemy dwa woreczki kaszy gryczanej. Na koniec łączymy wszystkie składniki tj. ugotowaną kaszę, cebulkę i grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez 40 minut (góra, dół – bez termoobiegu). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 

Farsz zawijamy w liście przygotowanej wcześniej kapusty i bardzo ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wywarem z grzybów i pieczemy przez godzinę w temp. 160 stopni. 

Życzę smacznego

Ania 

IMG_0467

 

822total visits,2visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge