W mojej kuchni

Jabłka w roli głównej czyli “Pieczone racuszki z jabłkami”

image_pdfimage_print

Kto z nas nie lubi racuszków jabłkowych ? Mało jest takich osób. Ja osobiście uwielbiam, lecz jedzenie ich w formie tradycyjnej skutkowało złym samopoczuciem z powodu ilości tłuszczu, jaką trzeba było użyć do ich usmażenia. Nie byłabym sobą, gdybym nie wymyśliła własnej wersji mojego ulubionego dania. 

Moje racuszki jabłkowe mają w sobie niewielką ilość oliwy i są wykonane praktycznie z samych jabłek. Do ich wykonania potrzebujemy :

* cztery dość spore jabłka (trzemy na dużych oczkach)

* dwie czubate łyżki mąki pełnoziarnistej

* jedną czubatą łyżkę stewii, albo ksylitolu ( możesz użyć cukru pudru, jednak ze stewią są zdecydowanie mniej        kaloryczne)

* jedno jajko

* dwie łyżki jogurtu naturalnego 

* dwie łyżki oliwy

* pół łyżeczki sody 

* jeśli lubisz dodaj odrobinę cynamonu – Twój dom wypełni piękny zapach szarlotki 🙂

Wszystkie składniki razem łączymy, układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 przez około 40 min ( do zarumienienia). Powinno nam wyjść około 12 sztuk placuszków. 

 

Życzę smacznego 

Ania 

2292total visits,2visits today

5 thoughts on “Jabłka w roli głównej czyli “Pieczone racuszki z jabłkami”

  1. Bardzo apetycznie wygladaja te racuszki…kolejny smakowity pomysl na sniadanie lub przekaske 🙂
    Ja sie moge podzielic ”swoim” niedawno odkrytym (znaleziony w necie) przepisem,sa szybkie i rownie pyszne 🙂

    Pelnoziarniste racuchy drozdzowe
    -90g maki pelnoziarnistej
    -60ml cieplego mleka
    -jajko
    -3/4 lyzeczki drozdzy suchych
    -lyzeczka miodu badz syropu z agawy lub daktyli
    -pól lyzeczki sody
    -pól lyzeczki octu
    -lyzka stopionego masla

    Mleko mieszamy,z miodem i drozdzami. Odstawiamy na kilka minut, do spienienia. Do miski przesiewamy make dodajemy mleko z drozdzami, jajko, maslo i dokladnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wsypujemy sode i zalewamy octem, calosc bardzo sie spieni, mieszamy do uspokojenia i dodajemy do ciasta. Smazymy od razu na dobrze rozgrzanej pateni pod przykryciem z obu stron.Z tego przepisu wyjdzie jakies 4-5 sztuk racuszkow. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge