W mojej kuchni

Kruchy placek ze śliwkami

Warto wykorzystać śliwkowy sezon i upiec placek, który umili nam popołudniową kawę. Przepis jak zawsze szybki i mało wymagający, jak to zwykle w mojej kuchni bywa.

Potrzebujesz:

  • dwa jaja
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki dowolnego słodzidła – cukier, stewia, ksylitol 
  • 70 ml ulubionego oleju
  • około 700 g śliwek 
  • masło i bułka tarta – do wysmarowania blaszki 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przy pomocy domowego miksera. Przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy (rozmiar tradycyjny). Na górze układamy wydrylowane śliwki, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół) i pieczemy około 45-50 minut. 

Zamiast śliwek, możemy wykorzystać rabarbar, bądź inne ulubione owoce. Placek jest kruchy, idealnie nadaje się do kawy, bądź herbaty. Polecam. 

Życzę udanych wypieków <3

Ania

IMG_6128

494total visits,3visits today

One thought on “Kruchy placek ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge