W mojej kuchni

Lekkie placki z serka wiejskiego

Bardzo lubię wykorzystywać serek wiejski, do przygotowywania pysznych śniadaniowych placuszków. Smakują wyśmienicie, podane na śniadanie z dodatkiem domowej nutelli, bądź konfitur. Mój syn często zabiera je do szkoły na drugie śniadanie, i wtedy koledzy z klasy stoją w kolejce do jego śniadaniówki 😉 Przygotowanie placków zajmuje dosłownie chwilę. Serdecznie polecam. 

Składniki:

  • opakowanie serka wiejskiego 200g 
  • dwie łyżki ulubionej mąki – ja zwykle robię z orkiszową
  • dwa jaja 
  • trzy łyżki dowolnego słodzidła (cukier, ksylitol, stewia) 
  • olej do smażenia (polecam kokosowy)

Przygotowanie: 

Serek przekładamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, żółtka oraz słodzidło. Wszystko miksujemy dokładnie mikserem. W osobnej misce ubijamy pianę do momentu, aż będzie sztywna. Dodajemy pianę do miski z pozostałymi produktami i mieszamy delikatnie łyżką (już nie miksujemy). 
Placki smażymy na oleju kokosowym. 

Życzę smacznego

Ania

IMG_7381

IMG_7388

1517total visits,8visits today

One thought on “Lekkie placki z serka wiejskiego

  1. Są pyszne. Ale czy ich smak wynagradza męki, w jakich zostały zrobione? Placuszki są MEGA delikatne, przez co ciężko się nimi operuje na patelni, rozwalają się. Raczej nie skuszę się na powtórkę, bo mam lepsze i szybsze przepisy, co nie zmienia faktu, że są naprawdę bardzo dobre. Pozdrawiam. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge