W mojej kuchni

Mięsna pieczeń z płatkami jaglanymi

image_pdfimage_print

Uwielbiam kanapki zrobione z pieczywa, które upiekę sama. Na moim blogu możecie znaleść wiele przepisów na rożne chleby. Moim faworytem jest ten pieczony z dodatkiem maślanki (Kliknij przepis) .

Do chleba preferuję mięsa, które również piekę sama. Chciałabym podzielić się z Wami, moimi pomysłami na mięsne wypieki. Oto jeden z nich; 

Mięsna pieczeń z płatkami jaglanymi

Potrzebujesz: 

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie jest to szynka wieprzowa) 
  • dwa jaja
  • 4 łyżki płatków jaglanych 
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu 
  • łyżeczka majeranku
  • jedna duża cebulka 
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Przygotowanie: 

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, surowe jaja i płatki jaglane. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na ulubionym oleju. Dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie mieszamy. Małą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Pieczemy w nagrzanym do 150° piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zwiększamy temperaturę pieczenia do 180° i pieczemy jeszcze przez 15 minut. 

Istotnym jest, jakiej jakości mięsa użyjemy. Polecam kupno mięsa w sprawdzonych masarniach, gdzie można wybrać sobie kawałek, który następnie zostanie na naszych oczach zmielony. 

Pieczeń jest pyszna, zwarta i bardzo dobrze się ją kroi. Idealnie nadaje się do przygotowania kanapek do szkoły, pracy czy na uczelnię. Polecam! 

Ania

IMG_6144

729total visits,4visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge