W mojej kuchni

Miodowe ciasto drożdżowe z delikatną kruszonką

image_pdfimage_print

Przepis na moje ciasto drożdżowe mam od bardzo dawna. Trafił w moje ręce za sprawą czasopisma “Poradnik domowy”, które kupowałam kiedyś, jak uczyłam się piec. Z biegiem czasu przepis troszeczkę ewoluował w moim zeszyciku, jednak niezmiennie ciasto jest pyszne. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Uwielbiam zjeść na śniadanie kawałek ciasta drożdżowego popijając je szklanką zimnego mleka. Przypomina mi się smak wczesnego dzieciństwa, kiedy to moja najlepsza na świecie babcia Władzia piekła właśnie takie ciasto, sadzała mnie przy stole i podawała je uśmiechając się do mnie szeroko…dziś ja podaję to ciasto swoim dzieciom, pozwalając tradycji trwać.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 

* szklanka mleka

* szklanka cukru ( tak jest w oryginale) ja użyłam 1/4 szklanki cukru trzcinowego, oraz dwóch łyżek miodu. (Nie polecam ksylitolu – wchodzi w interakcję z drożdżami i…wychodzi zakalec!!!) Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność możesz użyć Maltitolu – zamiennika cukru trzcinowego nadającego się do pieczenia)

* kostka masła

* cztery jaja (tak jest w oryginale) ja zwykle dodaję dwa – ciasto jest wtedy bardziej puszyste

* 50 g świeżych drożdży 

* cztery szklanki dobrej mąki pszennej do wypieków – ja lubię mąkę “Basia”.

Przygotowanie: 

Mleko, cukier brzozowy, miód i masło podgrzewam w rondelku do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Czekam, aż masa ostygnie, przelewam ją do miski i dodaję do niej jaja, po czym lekko ubijam zwykłą trzepaczką do jajek. Następnie dodaję rozkruszone drożdże,delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 6 godzin. Zwykle robię to wieczorem a rano wyrabiam ciasto. Zanim domownicy się obudzą w domu roznosi się cudowny zapach. 

Po tym czasie dodaję przesianą mąkę pszenną i bardzo dokładnie wyrabiam ciasto. Ja robię to w robocie kuchennym, jednak bez problemu zrobisz to ręcznie. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie “odchodzić”od ręki, nie będzie się do niej kleiło. 

Moje dzieci uwielbiają kruszonkę ( kto jej nie uwielbia), więc ciasto jest zawsze z nią. Robię ją w następujący sposób. 

100 g mąki 

50 g masła

60 g cukru trzcinowego ( możesz użyć zwykłego) – wszystko wrzucam do rondelka i podgrzewam cały czas mieszając. Następnie odstawiam z ognia i przygotowuję blaszkę do pieczenia. Moje ciasto piekę w okrągłej tortownicy (średnica 28 cm) wysmarowanej olejem. Przekładam gotowe ciasto do formy, na wierzchu posypuję kruszonką. Kiedy jest sezon na owoce to robię ciasto z truskawkami, śliwkami, jagodami. 

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i piekę je przez 20 minut. Ciasto wtedy fantastycznie wyrasta. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze 30-35 minut. 

Ot i cała sztuka – zachodu niewiele a smak – SPRÓBUJCIE SAMI 🙂 

Ściskam ciepło 

Ania

IMG_5105_1

IMG_5104

IMG_5103

770total visits,6visits today

One thought on “Miodowe ciasto drożdżowe z delikatną kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge