W mojej kuchni

Moje domowe Belriso

Belriso – mój ulubiony deser z czasów, kiedy jeszcze byłam licealistką. Ryż na mleku z ulubionymi owocami. Wtedy jeszcze nie studiowałam tak zawzięcie opisów produktów żywnościowych. Jadłam to, co mi po prostu smakowało. Dziś wiadomo, że kupna wersja tego deseru, nie cieszy się zbyt optymistyczną etykietą…pełno tam E –  ulepszaczy i nieszczęsnego syropu glukozowo – fruktozowego. 

Jeśli jesteście fanami tego deseru, szczerze zachęcam Was do przygotowania domowej wersji Belriso.
Mój przepis jest oczywiście banalnie prosty.

Do przygotowania porcji widocznej na zdjęciu potrzebujesz: 

  • 50 g ryżu bosmati (mój ulubiony, jednam Ty możesz użyć dowolnego innego)
  • 250 ml dowolnego mleka – u mnie migrałowe
  • jedna łyżeczka miodu
  • ulubione owoce

Wykonanie: 

Ryż ugotuj na mleku, mieszając od czasu do czasu. Kiedy całość troszkę ostygnie dodaj łyżeczkę miodu (nie straci on wtedy swoich dobroczynnych właściwości). Następnie przełóż ryż do wysokiej szklanki, na górze udekoruj ulubionymi owocami. Mój deser przygotowałam z prażonymi jabłkami, własnej roboty oczywiście.

Ot i cała “filozofia”:-) 

Deser można jeść zarówno na zimno (schładzaj w lodówce minimum 2 godziny),jak i na ciepło. Ja wolę jednak tą pierwszą wersję. Bez problemu możesz przygotować ten deser w pojemniku i zabrać go ze sobą do pracy, szkoły, na uczelnię. Ustrzeżesz się przed podjadaniem niezdrowych przekąsek. 

Życzę Ci smacznego

Ania

IMG_9781

633total visits,3visits today

4 thoughts on “Moje domowe Belriso

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge