W mojej kuchni

Muffinki bananowo – jabłkowe

image_pdfimage_print

Pyszny, prosty przepis na muffinki bananowo – jabłkowe. Jeden, dwa do popołudniowej kawy z pewnością nie zaszkodzi. Zachęcam do wypróbowania  🙂 

Składniki: 

  • 300 g dojrzałych bananów (ok 4 małe szt)
  • 200 g utartych na grubych oczkach jabłek (ok 3 duże sztuki)
  • 150 g mąki pełnoziarnistej 
  • 3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
  • 1 jajo 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1,5 łyżeczki sody

Przygotowanie: 

Banany obieramy i wrzucamy do miski. Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Masa powinna zawierać grudki bananów i jabłek ( nie miksujemy!). 
Przekładamy ciasto do papierowych foremek. Mi wyszło aż 16 sztuk. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. 

Muffinki bardzo długo zachowują świeżość. Przez to, że są wilgotne w środku, możemy cieszyć się ich smakiem nawet przez kilka dni, jednak najlepiej smakują jeszcze cieplutkie, wyjęte prosto z piekarnika. Wtedy zajadamy je łyżeczką. 

Polecam i życzę smacznego 🙂 

Ania

IMG_0831

IMG_0841

IMG_0840

 

 

1520total visits,1visits today

One thought on “Muffinki bananowo – jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge