W mojej kuchni

Pesto – pomidorowo bazyliowy raj dla podniebienia

image_pdfimage_print

Uwielbiam pesto!!! To fantastyczny sos, który mam wiele zastosowań. Idealnie nadaje się do makaronu, chleba, sałaty, sera i innych dań. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę a przyjemność dla podniebienia…zresztą sami spróbujcie. Wystarczy zaledwie 10 minut a na Waszym stole pojawi się danie takie, że “palce lizać” 🙂

Pesto kocham za…bazylię która jest jego podstawowym składnikiem. Niepozorna bazylia jest bombą cennych dla zdrowia składników, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Bazylia dostarcza wiele witamin min. A (chroni wzrok oraz wspomaga rozwój tkanek), C (bardzo ważny uczestnik procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów i działaniem wolnych rodników) i B5 (korzystnie wpływa na kondycję włosów). Zielone listki zawierają również sporo cennych substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu. Bazylia „podkręca” metabolizm. To bardzo ważne, ponieważ szybkość, z jaką organizm zużywa energię i produkuje ciepło, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i kondycję. Przyśpieszenie przemiany materii wspomaga m.in. proces odchudzania.Aromatyczna bazylia ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Sięgam po nią w chwilach kiepskiego nastroju ponieważ ma działanie przeciwdepresyjne, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość. Wyostrza zmysły i poprawia pamięć tak potrzebną w trakcie aktywnego trybu życia. 

Do mojego pesto potrzebujemy:

* pomidory w puszce

* suszone pomidory w oliwie z ziołami, z dodatkiem pestek dyni – pół słoika ( do kupienia w biegronce )

* ząbek czosnku

* łyżka słonecznika bądź orzeszków piniowych

* doniczka bazylii 

* sól, pieprz – do smaku

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę i gotowe 🙂 

U mnie pesto króluje z makaronem  😛 

Pamiętajcie, aby nie podgrzewać pesto, ponieważ gdy poddamy bazylię obróbce cieplnej potrafi nam zrobić psikusa i… zmienić swój smak na gorzki. Najlepiej gotowe pesto przechowywać w lodówce. 

życzę smacznego !!!

Ania 

914total visits,1visits today

3 thoughts on “Pesto – pomidorowo bazyliowy raj dla podniebienia

  1. ja nie moge najeść się tym Twoim PESTO !!!!! Rewelacyjny smak … aromat …. mmmm, chodzę i mruczę i łyżkę oblizuje !!!!!! Tak na marginesie WSZYSTKO Twojego przepisu mi smakuje 😀 Kissam :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge