Placki z kaszy jaglanej

Posted on Posted in W mojej kuchni
image_pdfimage_print

Placki z kaszy jaglanej, są świetną alternatywą dla tradycyjnie gotowanych obiadowych ziemniaków. Wdzięcznie dotrzymają towarzystwa pulpetom, kotlecikom, czy też pieczonemu kurczakowi, bądź indykowi. Można je zjeść na śniadanie, albo potraktować jako przekąskę między posiłkami. Są sycące i pyszne. Już dwie, trzy sztuki wystarczą, by zaspokoić apetyt. 

Składniki: 

  • 100 g kaszy jaglanej – ugotować 
  • jedno jajo
  • jedna cebula – posiekać i zeszklić na oleju kokosowym 
  • cztery łyżki łuskanego słonecznika – uprażyć na suchej patelni
  • sól, pieprz – do smaku

Wykonanie: 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając je łyżką w misce. Formujemy małe placuszki i układamy je na blaszce, wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°, przez około 30 minut. Placuszki bez problemu odklejają się od blaszki. Z podanych składników wyjdzie nam 14-16 sztuk. 

Życzę smacznego 

Ania

1,239 total views, 2 views today

2 thoughts on “Placki z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge