W mojej kuchni

Placuszki Twarogowe Nigelli Lawson

image_pdfimage_print

Przepis, który chciałabym dziś Wam zaproponować, pochodzi od znanej chyba każdemu fantastycznej autorki wielu książek kucharskich – Nigelli Lawson. Placuszki skradły moje serce, ponieważ pozwalają bezkarnie przemycić twaróg do brzuszków moich dzieci. Poza tym są idealnym posiłkiem dla osób aktywnych fizycznie. Dostarczają nam mnóstwo białka, niewielką ilość tłuszczu i są…no co tu dużo mówić… spróbujcie sami 🙂

Składniki : (na około 30 małych placuszków):

* około 250 g twarogu
* 3 jajka – białka i żółtka osobno
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki cukru trzcinowego ( może być zwykły, stewia, ksylitol – jak kto lubi)
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub łyżka esencji waniliowej, jak w oryginale)

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszałam twaróg z żółtkami, cukrem, mąką i cukrem wanilinowym. W drugiej ubiłam białka. Białka delikatnie wymieszałam ubite białka z masą serową i w ten sposób powstało puszysta masa ciasta. Malutkie placuszki wykładałam łyżką na rozgrzaną suchą patelnię i smażyłam na niewielkim ogniu. Placki smaży się bardzo szybko, trzeba uważać, aby ich nie przypalić. Doskonale smakują z kleksem jogurtu naturalnego i syropem klonowym. Można je jeść na ciepło oraz na zimno, więc są idealnym rozwiązaniem jako drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na uczelnię. Polecam ogromnie!!!

Ania

IMG_4119

IMG_4126

IMG_4124

3574total visits,11visits today

12 thoughts on “Placuszki Twarogowe Nigelli Lawson

  1. Wyglądają mega apetycznie i muszą być bardzo pożywne! Uwielbiam różnego rodzaju placuszki, ale z twarogiem jeszcze nie robiłam, więc chyba wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji 🙂

    Pozdrawiam! 🙂

  2. Placuszki usmażone 😀 Właśnie są pałaszowane przez młodszą latorośl. która zauważyła, że te są jakieś inne 🙂 Ale zajada ze smakiem. Polałyśmy jeszcze musem z banana, borówek i truskawek. Pycha!!!

    Pierwsza porcja trochę się rozpadała, bo było za mało mąki- teraz wiem, że łyżki muszą być czubate, a nie płaskie 😉

  3. A mam pytanie, można cukier na miód zamienic? 🙂 i czy można zamienić mąką pszenną na orkiszowa? a zamiast cukru dodac cynamon? Bo nie jadam cukru, wanilli, no i mąki pszennej 🙁

    1. Oczywiście, że można. Dzisiaj robiłam z mąka pełnoziarnistą a zamiast cukru dodałam maltitol 🙂 przepis jest bazą, można jak najbardziej stosować zamienniki słońce 🙂 Buziak 🙂

      1. Hah, zrobiłam!! Wyszły pyszne, pierwsze 4 trochę mi się rozpackaly przy przewracaniu, ale potem maksymalnie zmniejszyłam ogień pod patelnia i było spoko. Jest pysznie 😀 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge