W mojej kuchni

Prawdziwy chleb na żytnim zakwasie

Chleb piekę od lat. Eksperymentowałam i ulepszałam recepturę na upieczenie bochenka idealnego. Przepis, którym się z Wami dzielę jest łatwy i nie wymaga posiadania skomplikowanego kuchennego sprzętu. Myślę, że każdy poradzi sobie z jego upieczeniem. Trzeba tylko chcieć i wykazać się odrobiną cierpliwości. 

Cierpliwość to jedyne, w co musimy się uzbroić 🙂  Zapach chleba, jest zapachem miłości. Chleb pieczony w domu, buduje atmosferę spokoju. Domownicy, których obudzisz zapachem chleba, wstaną w doskonałym nastroju. Gwarantuję, że uśmiechną się do Ciebie na dzień dobry. 

Kiedy wyrabiam chleb, lubię słuchać relaksujących mnie mantr. Wierzę, że emocje które wkładam w jego wyrabianie, przenikną do serc tych ludzi, z którymi się nim podzielę. Tak się dzieje! Tak jest! 

Spróbuj. Pieczenie chleba, jest naprawdę niesamowitą przygodą.

Jak przygotować zakwas ?

Do przygotowania w pełni dojrzałego zakwasu potrzebujesz około 7 dni, mąki żytniej, wody i 2 minut dziennie 🙂 Tylko tyle! Jak to zrobić ?

1. Dzień. W szklanym litrowym słoiku mieszam (drewnianą łopatką) pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki przegotowanej ostudzonej wody w temperaturze pokojowej (letniej). Masa powinna mieć konsystencję gładkiej pasty.  Przykrywam słoik lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około dobę.

2 – 7  Dzień – powtarzam wymienione wyżej czynności.

Siódmego dnia mój zakwas jest już naprawdę dojrzały i w pełni mocny, aby upiec z niego fantastyczny prawdziwy chleb. Możesz użyć mniejszej lub większej ilości mąki i wody. Chodzi o to, aby proporcje zawsze się zgadzały. Tyle samo mąki, co wody. 

Kolejnym etapem jest przygotowanie zaczynu. Do tego celu potrzebujemy:

1. przygotowanego wcześniej zakwasu

2. wody

3. mąki żytniej razowej, bądź mąki orkiszowej (tutaj już mamy dowolność, znów chodzi o proporcje) Mąki możesz dobierać dowolnie, pilnuj tylko gramatury. 

 

W dużej szklanej misce wymieszaj drewnianą łyżką 5-6 łyżek zakwasu,  z 250 g. mąki (żytniej lub orkiszowej, albo pszennej ekologicznej – ja uwielbiam orkiszową) i około 250 – 300 ml wody. Masa powinna mieć konsystencję gęstej pasty.  Przykryj czystą ściereczką i pozostaw na noc (kilka godzin) do wyrośnięcia. Dobrze, aby nasz zaczyn stał w ciepłym miejscu. Uruchomimy wtedy naturalne procesy fermentacji. 

Następnego dnia (po kilki godzinach) nasz zaczyn powinien podwoić objętość. Kiedy już tak się stanie;

  • Dodajemy do niego około 300 g. mąki, takiej jakiej chcesz (ja dodaję pszenną ekologiczną, wybierz jaką lubisz. To jest cudowne w przepisie, że możesz eksperymentować z mąkami. Jedynie zakwas  potrzebuje mąki żytniej. Wszystkie inne zależą od Ciebie)
  •  200-250 ml wody. W tej wodzie rozpuszczam jeszcze łyżkę miodu. Wtedy skórka jest bardziej chrupiąca. (Miód możesz pominąć)
  • Dwie małe łyżeczki dobrej soli. 

    Wszystko wymieszaj na gęstą pastę i przełóż do podłużnej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj chleb lnianą ściereczką i odstaw ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kilka godzin.  
    Kiedy chleb wyrośnie (zauważysz to na pewno), przystępujemy do pieczenia. Nagrzej piekarnik  do  temperatury 190°. Wcześniej wstaw do piekarnika naczynie wypełnione czystą wodą. Zaparujesz w ten sposób wnętrze piekarnika. Chleb będzie pyszny, wilgotny i dłużej zachowa świeżość. Chleb pieczemy 45 minut. Po tym czasie jest już gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika, kiedy chwilkę przestygnie, usuwamy papier i jemy. My uwielbiamy świeży chleb z samym masłem i odrobiną soli. Niczego więcej do szczęścia nie trzeba. Piękno tkwi w prostocie. 

 

Kilka słów o zakwasie:

1. Nigdy nie przechowuj go w plastiku. Zakwas możesz wyhodować w niewielkiej szklanej salaterce. Ja do tego celu używam zwykłego litrowego słoika.

2. Zakwas uwielbia czystość. Dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem naczynie, w którym będziesz hodować bądź przechowywać zakwas.

3. Zakwas “żyje”, tak więc musi oddychać!!! Nigdy szczelnie go nie zakrywaj. Ja przykrywam mój słoik z zakwasem lnianą ściereczką.

4. Zakwas lubi jeść zdrowo, tak więc karm go dobrą przefiltrowaną wodą bądź przegotowaną wodą w letniej temperaturze i oczywiście tylko dobrą mąką, żadnych gotowych mieszanek.

5. Zakwas lubi ciepełko. Mój zakwas stoi obok kuchenki. Możesz ustawić słoik z zakwasem również w pobliżu piekarnika czy kaloryfera.

6. Zakwas jest delikatny i czuły. Nie bez przyczyny mówi się, że najsmaczniejszy chleb wypieka się w domu pełnym miłości. Zakwas nie znosi hałasu, kłótni ani potrząsania. Tak jak ludzie. Nie znosimy tego, prawda? 

7. Zakwas zapada w zimowy sen wtedy, kiedy wstawimy go do lodówki – wtedy jego proces rośnięcia zostaje zahamowany, nie potrzebuje więc też codziennego karmienia. Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

8. W lodówkowej drzemce zakwas może odpoczywać do dwóch tygodni. Jeżeli potrzebujesz dłużej trzymać go w lodówce, po dwóch tygodniach wyjmij go, pozwól mu się naturalnie ocieplić, a kiedy będzie miał temperaturę pokojową nakarm go proporcjonalnymi ilościami mąki i wody, wymieszaj i zostaw 24 godzimy do wyrośnięcia. Potem znów możesz uśpić go na dwa tygodnie w lodówce. 

9. Zakwas do następnego chleba. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Sposób pierwszy – z którego ja korzystam jest taki, że do pozostałego zakwasu dodaję kolejną porcję mąki i wody i tak hoduję go dalej. Zawsze wtedy wymieniam słoik na czysty. Sposób drugi polega na odjęciu od zaczynu 5-6 łyżek masy.  Staje się to naszym zakwasem do następnego chleba. 

10. Zakwas na dobry chleb musi być zdrowy. Jeżeli spleśnieje, pokryje się plamami to znak, że coś jest z nim nie tak. Lepiej wtedy go wyrzucić i zacząć proces od początku. 

11. Prawdziwy zakwas robi się z prawdziwej mąki żytniej. Najlepiej użyć razowej, ponieważ ma ona najwięcej naturalnych żywych substancji.

 

Życzę Ci powodzenia i cierpliwości. 

Dzielę się z Tobą przepisem na chleb miłości. 

Z miłością dla Ciebie 

Ania 

 

4583total visits,15visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge