W mojej kuchni

Przecier pomidorowy z papryką

image_pdfimage_print

Pomidory są po prostu przepyszne. Zawierają mnóstwo witamin, których nie tracą nawet poddane procesowi pasteryzacji. Warto więc zamknąć je w słoikach po to, aby cieszyć się ich smakiem. Przecier, na który przepisem się z Wami podzielę, można wykorzystać do zupy pomidorowej, sosu czy spaghetti. Jego konsystencja jest dość rzadka, jednak wyrazistością smaku zaskoczy niejednego smakosza – tego jestem pewna.

Potrzebujesz: 

  • 3 kg pomidorów malinowych
  • 1 kg cabuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 łyżki cukru kokosowego (może być zwykły cukier)
  • 1 łyżka soli
  • pół szklanki ulubionego oleju 
  • pół szklanki octu

Przygotowanie: 

Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wraz z papryką. Cebulkę siekamy na bardzo drobne kawałki. Warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy olej, ocet, cukier i sól. Gotujemy jeszcze przez godzinę. Przecier jest już gotowy do pasteryzacji.

Swoje przetwory lubię pasteryzować “na sucho”. Oznacza to, że nie gotuję słoików tak, jak kiedyś robiła to moja babcia, a po prostu pasteryzuję je w piekarniku. Jak to zrobić?

Przestudzony przecier przelewamy do czystych słoików i dokładnie je zakręcamy. Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając je na zakrętkach. Dokładnie sprawdzamy, aby ich boki nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścian piekarnika. Zadajemy temperaturę 100 stopni i czas 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki w środku  jeszcze na 30 minut. 

Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy ich pasteryzacja przebiegła prawidłowo. Jeżeli wieczka są wklęsłe, możemy mieć pewność, że nasze przetwory przetrwają w słoikach jeszcze przez wiele tygodni. Natomiast jeśli wyczuwamy charakterystyczne klikanie na wieczku…niestety musimy zapasteryzować je jeszcze raz, używając nowych zakrętek. W przeciwnym razie, nasze przetwory się po prostu zepsują.

Domowe przetwory są przepyszne. Moja rodzina je uwielbia. Smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Magia domowego jedzenia kradnie serca wszystkich, którzy pojawiają się w naszym domu. 

Serdecznie polecam 

Ania

IMG_6112

IMG_6111

IMG_6110

 

1055total visits,7visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge