W mojej kuchni

Pulpety indycze z kaszą jaglaną

image_pdfimage_print

Nie masz pomysłu na pyszny lekki obiad ? Zrób pulpety indycze z kaszą jaglaną. Zachwycisz się – obiecuję!!! 

Do wykonania pulpetów potrzebujesz:

* pół kilograma mięsa mielonego indyczego (polecam zmieloną pierś z indyka)

* pięć łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

* jedno jajo

* przyprawy do smaku : u mnie sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, czosnek granulowany, majeranek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszasz ze sobą w misce, przyprawiasz do smaku, formujesz mokrymi rękami malutkie kuleczki, i wrzucasz na wrzącą na patelni wodę. (nie używamy ani grama oleju!;-))  

IMG_3649

 

Kiedy pulpety się gotują przygotowujesz sos, do którego wykonania potrzebujesz: 

* puszkę pomidorów

* pół słoika pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy olejowej (ja kupuję w Lidlu, bądź w Biedronce)

* rozmiażdżony ząbek czosnku

* ulubione przyprawy do smaku ( tylko proszę nie dodawaj magi z butelki! ) 

Przygotowanie : 

Powyższe składniki miksujesz w blenderze i przelewasz do garnka. Gotowy sos pomidorowy wygląda tak:

IMG_3650

Kiedy Twoje pulpety się ugotują przekładasz je do garnka z sosem i wszystko razem podgrzewasz 🙂 

IMG_3652

Gotowe!!! 

Danie podajesz z kopytkami z ricotty, na które przepis znajdziesz tu , oraz z sałatką wykonaną ze świeżych warzyw 🙂 

IMG_3656

Życzę smacznego 🙂 

Ściskam ciepło 

Ania

 

902total visits,5visits today

3 thoughts on “Pulpety indycze z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge