W mojej kuchni

Puszyste kokosanki

Przepis na puszyste kokosanki powstał zaraz po tym, jak zaczęłam produkować mleko kokosowe (przepis).

Najzwyczajniej w świecie, było mi szkoda wyrzucać powstałą po mleku pulpę kokosową. Zaczęłam więc produkować kokosanki. Okazało się, że ciasteczka podbiły bardzo wybredne gusta kulinarne mojego synka. Mam nadzieję, że dotrę nimi również do Waszych serc. Są wilgotne w środku i naprawdę pyszne. Przygotowanie ich zajmuje chwilkę. Cóż…geniusz tkwi w prostocie !!!

Potrzebujesz:

  • pulpę kokosową z przygotowanego wcześniej mleka (przepis w linku powyżej)
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 jaja 
  • 40 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • 5 łyżek erytrytolu (możesz użyć innego dowolnego słodzidła: cukru, ksylitolu, maltitolu etc)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Ulepić małe ciasteczka i ułożyć je na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut. 

Ilość składników wystarcza na przygotowanie około 20 ciasteczek. Są bardzo sycące. Do kawy – idealne!!! Polecam <3

Ania

IMG_1497

1476total visits,17visits today

7 thoughts on “Puszyste kokosanki

  1. Brzmi fantastycznie! Czy myśli Pani, że zamiast mąki orkiszowej mogę użyć ryżowej? A gdyby zamienić masło na olej kokosowy? 😉

  2. Świetny sposób na smaczne wykorzystanie pulpy 😀 ja się pobawiłam i zrobiłam 36 mniejszych ciastek, tak na 1 kęs 🙂 Następnym razem rozsmaruje masę na dnie blachy i użyje jako spód do sernika na zimno 😀

    1. Ja przechowuję ciasteczka w półmisku nakrytym lnianą ściereczką. Jak wsadzimy je do pojemnika mogą “zaparować”. Chociaż moje koleżanki wsadzają do pojemników, bo im to nie przeszkadza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge