Tarta z truskawkami i kakao

Posted on Posted in W mojej kuchni
image_pdfimage_print

Tarta, zdecydowanie jest grzechu warta. Wraz z moją córeczką, uwielbiamy ten wypiek. Doskonale pasuje do filiżanki popołudniowej kawy. Bardzo lubię jej kruchość i delikatność. Zamykam oczy i rozkoszuję się smakiem. Jestem wdzięczna za  przepis na spód, którym podzieliła się ze mną Monika. Czym prędzej przesyłam go dalej. Niech cieszy podniebienia Wasze, i bliskich Wam ludzi.

Górę (nadzienie tarty)  można komponować dowolnie. Ja najbardziej lubię ułożyć na niej przetarte owoce. Sposób na “kakaowe truskawki” wymyśliłam sama 🙂 Jestem z niego dumna. Smakuje doskonale. 

Do wypieku tarty używam prostokątnej blaszki, którą zakupiłam w sklepie “Duka”. Blaszka jest wprost idealna. Nie za duża, nie za mała. Ilość upieczonego w niej ciasta wystarcza na cztery średniej wielkości porcje. W sam raz, aby zjeść na bierząco. Wtedy smakuje najpyszniej. 

Rozmiar mojej blaszki to: 35/11 / 3. Jest to blaszka typowo do tarty. Jej spód jest ruchomy. Pozwala to na precyzyjne krojenie wypieku, i ogranicza możliwość rozwalania się ciasta. 

Posiadam dwie takie blaszki. Kiedy spodziewamy się gości, piekę tatrę z podwójnej porcji, albo też wykładam ciasta różnymi nadzieniami, aby każdy miał szansę wyboru tego, co najbardziej lubi. Czasami robię tartę wykwintną, wtedy zamiast cukru dodaję do niej odrobinę soli, a nadzienie komponuję dowolnie, np z tuńczyka, sera i pomidorów, bądź warzyw.  

Jeśli macie blaszkę do tarty w kształcie koła o średnicy 22 cm, polecam podwojenie składników do wyrobu ciasta.

Pieczenie tarty jest niezwykle proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Stopień trudności nie jest wygórowany 🙂 

Składniki na kruchy spód:

  • szklanka mąki (polecam ekologiczną mąkę szymanowską typ. 480)
  • pół kostki miękkiego masła 
  • 2 łyżki cukru kokosowego bądź trzcinowego

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Jego konsystencja przypominać będzie plastelinę. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wylepiamy nim naszą blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200° piekarnika (góra/dół) i pieczemy przez około 20 – 25 minut. Aż do zarumienienia. Możemy ponakłuwać ciasto widelcem, ale nie jest to konieczne. Robię to, jak mi się przypomni 😉 

Jak przygotować mus truskawkowy z kakao? 

To bardzo proste. Do naszego musu potrzebujemy:

  • 0,5 kg truskawek 
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru ( dosładzamy do smaku, jak kto woli. Można mniej, można więcej)

Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. W całości wrzucamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż owoce puszczą sok. Przekładamy nasze owoce do blendera kielichowego i blendujemy nasze truskawki na gładką masę. Po zblendowaniu ponownie wkładamy je do garnka. Dodajemy kakao i cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mus stanie się gęsty. 

Gotowym musem polewamy naszą tartę, a resztę przekładamy do słoiczka. Mus można wykorzystać np do naleśników (moje dzieci go uwielbiają). Przechowujemy go w lodówce tak, jak zwykły dżem. 

Z uzyskanej ilości musu, wychodzą mi zawsze cztery prostokątne blaszki tarty. Kiedy mam gotowy mus, przygotowanie tarty zajmuje mi niewiele czasu. Polecam Wam ten wypiek z całego serca. 

Życzę smacznego 

Ania 

 

1,016 total views, 2 views today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge