W mojej kuchni

Tiramisu by Ania

Uwielbiam tiramisu….Ale tak uwielbiam, że dostaję dreszczy na sam jego widok. Do tej pory zawsze kupowałam ten smakołyk, jednak postanowiłam zrobić go sama w domu. “obszperałam” internet – jak to ja, porównałam przepisy koleżanek i stworzyłam swój własny na Tiramisu idealne!!! Gwarantuję Wam, że nie będzie osoby, która się nie zachwyci smakiem tego deseru. 

Oczywiście deser ten nie ma w sobie nic z kategorii “fit” – jest zrobiony na bazie mega kalorycznego serka mascarpone, do tego cukier…ale…ja zawsze powtarzam – wszystko jest dla ludzi, byle zachować umiar. Tak więc zrobiłam tiramisu, najadłam się go jak “bąk” po czym na drugi dzień przebiegłam 20 km hi hi. Dopalacz mega!!! “Nic nie zastąpi smaku kalori”.Polecam 🙂 Zatem do dzieła:

Potrzebujesz:

* 500 g serka mascarpone (ja kupuję w lidlu)

*200 ml śmietanki (30% lub 36%)

* cztery żółtka

* 100 g cukru pudru trzcinowego (możesz użyć zwykłego)

* jedno opakowanie biszkoptów – polecam petitki

*60 ml amaretto

*trzy łyżki rozpuszczalnej kawy

* kakao gorzkie

* płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i miksujemy tak długo, aż będzie jednolity krem. Miksując do kremu dodajemy 1 łyżkę amaretto. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę – gotową łączymy z kremem. 

Do płaskiego naczynia nalewamy wcześniej zaparzoną kawę 300 ml/3 łyżki kawy. Do kawy dodajemy pozostałe amaretto. Namaczamy biszkopty pamiętając aby całkiem nie przesiąkły. 

Układamy w pucharkach na przemian warstwami biszkopty, masa, kakao. Ja robię zwykle dwie warstwy – to w zupełności wystarczy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi. Możesz zrobić swoje tiramisu w większym naczyniu, jednak wydaje mi się, że w osobnych pucharkach wygląda bardziej elegancko i nie musisz się stresować, przy krojeniu. 

IMG_3119-kopia

Życzę smacznego 

Ania

687total visits,4visits today

4 thoughts on “Tiramisu by Ania

  1. zamieniam mascarpone, ktore ma ogromna ilosc tluszczu na serek ricotta 🙂 wychodzi rownie dobre, nie dodaje wogole smietanki , cukier zastepuje miodem 🙂 uwielbiam Pani przepisy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge