W mojej kuchni

Zupa z czerwonej soczewicy

image_pdfimage_print

Soczewica jest to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Gotowana soczewica w swoim składzie zawiera: molibden, kwas foliowy, błonnik, miedź, fosfor, mangan, żelazo, białko, witaminy B1,B 6, kwas pantotenowy, cynk, potas. Ma fantastyczne działanie na nasz organizm. Poprzez dużą zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i stabilizację poziomu cukru we krwi (głównie po posiłku). 

Chciałabym się z Wami podzielić banalnie prostym przepisem, na moją zupę z czerwonej soczewicy 🙂

Składniki potrzebne do przygotowania zupy : 

* 1,5 szklanki soczewicy czerwonej

* dwie cebule

* trzy marchewki

* pół małego selera

* dwa ząbki czosnku

* dwie łyżki koncentratu pomidorowego

* 2-3 łyżki oliwy

* majeranek

* pieprz, sól, ulubione przyprawy do zup

* płaska łyżka miodu

Przygotowanie: 

Soczewicę zalej dwoma litrami wody i gotuj na wolnym ogniu. Cebulkę posiekaj, uduś na patelni z oliwą a następnie dodaj do soczewicy. Resztę warzyw obierz, utrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy. Następnie dodaj koncentrat, ulubione przyprawy, czosnek i majeranek. Na sam koniec dodaj miód. Podawaj z liśćmi świeżej bazylii. GOTOWE!!!

zupa z soczewicy

Życzę smacznego 

Ania

1032total visits,1visits today

7 thoughts on “Zupa z czerwonej soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge