Zupa z pieczonej cukinii z parmezanem

Posted on Posted in W mojej kuchni
image_pdfimage_print

Zawsze lubiłam zupy kremy. Polubiłam je jeszcze bardziej, od momentu kiedy zaczęłam nosić aparat ortodontyczny 😉

Uwielbiam też cukinię. Kiedy nadchodzi sezon grillowy, często robimy cukiniowe szaszłyczki.
Postanowiłam spróbować wyczarować  cukiniową zupę.
Wyszła fenomenalnie do tego stopnia, że nawet mój syn się skusił.

Proszę mi wierzyć, zielone zupy to nie jest to, co Remik lubi najbardziej.  A jednak!!!  🙂 

Spieszę zatem, aby podzielić się z Wami przepisem 🙂 

Składniki: 

  • kilogram cukini 
  • dwie cebule
  • jedna duża marchewka 
  • jedna pietruszka 
  • jeden mały seler, albo połówka dużego
  • jeden por
  • 8 ząbków czosnku 
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • 3 łyżki ziaren słonecznika 
  • parmezan
  • litr wody
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 3-4 łyżki oliwy

Przygotowanie: 

Nastawiamy piekarnik na 200°. (bez termoobiegu). W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, myjemy cukinię, obieramy cebulkę i czosnek. Cukinię  i cebulę kroimy na plasterki. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Warzywa układamy na wyłożonej papierem blaszce i skrapiamy je oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Pieczenie warzyw nada zupie przyjemnego aromatu. 

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej posiekanego pora (zarówno zielona jak i biała część). Po podsmażeniu zalewamy go wrzącą wodą. Dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy warzywa do miękkości (około 20 minut). 

Gdy cukinia, cebulka i czosnek się upieką, dodajemy wszystko do garnka z porą i pozostałymi warzywami. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Następnie miksujemy wszystko ręcznym blenderem. (można użyć blendera kielichowego, wtedy konsystencja zupy będzie bardziej gładka). Jeśli zupa jest dla nas zbyt gęsta, dodajemy trochę wody. 

Słonecznik prażymy na patelni. Posypujemy nim zupę. Zrobimy tartym parmezanem. 

Życzę smacznego 

Ania

 

723 total views, 1 views today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge