Uwielbiam piec chleb. Pieczenie chleba stało się w moim domu tradycją. Zapach własnych bochenków działa niczym balsam, łagodzi obyczaje i pozostaje w pamięci pociech jako…zapach matki, zapach domu.
Chleb czystoziarnisty zamierzałam upiec już dawno. Przeglądałam wiele przepisów i na tym się kończyło, aż pewnego dnia jako pierwsza upiekła go moja przyjaciółka Monia. Poczęstowała mnie tym rarytasem i…przepadłam. Wiem, że ten chleb zagości w naszym domu na zawsze, bo jest nie tylko zdrowy, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Uwielbiam zjadać go z dżemem, popijając ulubioną latte. Przygotowanie chleba zajmuje niewiele czasu, a jego smakiem możemy cieszyć się naprawdę długo. Jedna kromka szerokości centymetra daje uczucie sytości i działa zbawiennie na nasz układ trawienny.
Przepis, którym się z Wami dzielę pochodzi od marki Intenson. Zastosowałam naprawdę niewielkie zmiany.
Zanim zaczniemy kroić chlebek, należy poczekać aż ostygnie!!!
Życzę smacznego
Ania
6 komentarzy
Aniu powiedz ile czasu taki chlebek można przechowywać w warunkach pokojowych lub ewentualnie, czy można zamrozić? Jak dotąd zawsze kroiłam chleb na kromki i mrozilam, ponieważ jak na razie sama jem swoje wypieki 🙂
Do kilku dni Weroniczko. Spokojnie zdążysz zjeść, zanim Ci się zepsuje:-)
ANIU czy jesteś w stanie określić kaloryczność kromki takiego chlebka albo całości?
Kochana nie liczyłam tego. Jednak ten chlebek jest dość kaloryczny kochana.
Robiłam bardzo podobny, Pyszny jest !
Czy babka musi być zmielona?:)