Home PRZEPISY Chleb portugalski – zapach miłości

Chleb portugalski – zapach miłości

Przez Anna H. Niemczynow

Jak myślę o miłości, czuję zapach świeżo wypiekanego domowego chleba.

Chrupiąca skórka, roztapiające się pod wpływem ciepła masło na świeżej kromce, odrobina soli. Zazwyczaj słyszę wtedy ochy i achy mojej rodziny zapewniającej, że właśnie podałam im najlepszy posiłek.

Magia tkwi w prostocie. Zgodzicie się ze mną? Wcale nie trzeba spędzać w kuchni połowy życia, by jeść smacznie i z przyjemnością.

Przepis na chleb portugalski nie jest moim osobistym odkryciem. Znalazłam go na platformie Cookigoo połączonej z termomixem. W tym miejscu pragnę zaznaczyć, że nie jest to żadna reklama. Urządzenie kupiłam za swoje 🙂

Na Waszą prośbę, kochani, wrzucam go tutaj. Z powodzeniem możecie ten chleb zrobić bez termimixa.

Zaznaczam, że eksperymentuję z mąkami. Czasami daję orkiszową, czasami pszenną, czasami dodaję odrobinę żytniej. Zauważyłam jednak, że największe pęcherze powietrza wychodzą wtedy, kiedy użyję mąki pszennej chlebowej, albo zwykłej przennej.

 

 

 

 

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz