W mojej kuchni

Chleb z maślanką, pieczony na zakwasie.

Uwielbiam piec chleb. Nie wyobrażam sobie rodzinnego weekendu, bez zapachu domowego chleba. Dom pachnący chlebem jest miłością w czystej postaci – tak uważam. Powiem więcej, aby dom był prawdziwy, należy piec w nim chleb.

Chciałabym się z Wami podzielić przepisem, na przepyszny chleb z dodatkiem maślanki. Zanim udało mi się dopasować idealne proporcje, zjedliśmy z rodziną kilka bochenków nie do końca udanego wypieku. Jednak w końcu się udało, więc zachęcam do uczynienia małej piekarni z Waszej domowej kuchni. Obiecuję, będzie smacznie!!!

Do chleba będziemy potrzebować zakwasu. Jak go zrobić? To bardzo proste. Już piszę :

Do czystego słoika litrowego wsypujemy pół szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) i pół szklanki wody. Mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy przykrywając lnianą ściereczką.

Każdego następnego dnia “dokarmiamy zakwas”, pół szklanki mąki żytniej i pół szklanki wody. Możesz dokarmiać mniejszą ilością mąki i wody, ważne jednak, aby proporcje się zgadzały. Po około 4-5 dniach otrzymamy niemal cały słoik zakwasu i możemy piec chleb.

Ze słoika odlewamy tyle zakwasu ile jest nam potrzebne, a pozostałą część przelewamy ponownie do czystego słoika i znowu dokarmiamy. Kiedy chcemy “uśpić” zakwas, bo wiemy, że nie będziemy piec chleba np.przez tydzień, to wtedy zakręcamy słoik i wstawiamy zakwas do lodówki. Może tak “spać” około dwóch tygodni. Należy pamietać, że kiedy będziemy chcieli ponownie upiec chleb, musimy doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Na moim blogu jest kilka przepisów na chleby, a o zakwasie pisałam już wielokrotnie. Sama też robiłam go różnymi metodami. Jednak ta, którą przedstawiam w tym przepisie, wydaje mi się najprostsza i najskuteczniejsza. Ważne w niej jest to, że nie musimy wyrzucać części zakwasu, tak jak to proponują inne metody. Ale do sedna 😉

Tak więc kiedy mamy już gotowy zakwas, zabieramy się za przygotowanie ciasta na chleb.

W tym celu potrzebujmy :

  • 250 g zakwasu
  • 600 g mąki orkiszowej (lubię jasną typ 630, ale bez problemu możesz użyć tradycyjnej orkiszowej)
  • 300 ml maślanki
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki dobrej soli

Z wymienionych wyżej składników wyrabiamy ciasto. Prostokątną długą blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.  Nic nie formujmy, po prostu wkładamy je do brytfanki.

FullSizeRender

Następnie owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia. Czas wyrastania ciasta, to około 8 – 10 godzin. Ja chlebek wyrabiam zawsze wieczorem, a rano go piekę. Nie ma nic lepszego na śniadanie, jak cieplutkie własne pieczywo z odrobiną masła orzechowego (również własnego wyrobu) i kubkiem pysznego kakao, czy kawy latte.

Wyrośnięty już chlebek wygląda tak :

FullSizeRender-1

Przechodzimy do kulminacyjnego punktu wypieku chleba:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, rozcinamy i usuwamy folię z brytfanki, i wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut (bez termoobiegu).

Jak uzyskać efekt chrupiącej skórki ?

Jednym z fantastycznych sposobów na otrzymanie chrupiącej skórki, jest użycie naczynia wypełnionego kostkami lodu. Dzięki włożeniu go na dno piekarnika, dookoła woda z lodu zacznie parować i nadaje chrupkość zewnętrznej części bochenka. Jeśli nie mamy kostek lodu, po prostu użyjmy wody 🙂

Życzę Wam udanych wypieków 🙂

Ściskam ciepło

Ania

IMG_3101

 

 

3248total visits,7visits today

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge