Dla domu,  W mojej kuchni

Ciastka amerykańskie

Przepis na te ciastka dostałam od mojej czytelniczki Oli, która mieszka w Londynie. Minęło już tyle lat, a ja wciąż je piekę. Wiem, że w wielu domach funkcjonują pod nazwą “londyńskie” (sama ją kiedyś wymyśliłam) Jednak ich oryginalna nazwa to “ciastka amerykańskie”. Postanowiłam do niej powrócić i ponownie zachęcić Was do wypieku. Nie znam osoby, której by nie smakowały <3 

Do przygotowania ciasteczek potrzebujesz :

* 60 g brązowego cukru

* 170 g cukru trzcinowego muscovado 

* 300 g orzechów ziemnych (solone albo nie solone)

* 250 g masła

* 3 jaja 

* 440 g mąki pszennej 

* łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

* szczypta soli ( kiedy zdecydujesz się na orzechy solone możesz pominąć szczyptę soli)

* 200 g czekolady

Przygotowanie: 

Jaja utrzyj z obydwoma cukrami, szczyptą soli i sodą. Następnie dodaj masło i ucieraj wszystko na jednolitą masę. Póżniej dodaj mąkę i nadal ucieraj (ja to robię w domowym robocie kuchennym – wtedy masa jest bardzo gładka, jednak bez problemu zrobisz to ręcznie).

Gdy masa jest gładka dodaj posiekaną czekoladę i orzechy. (Konsystencja będzie jest bardzo gęsta)

Za pomocą małej łyżeczki wykładaj ciastka na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia.

Ciastka nie mogą być duże, ponieważ pod wpływem temperatury rozlewają na boki. Aby uniknąć ich połączenia ze sobą, lepiej zrobić je w mniejszym rozmiarze. Na blaszkę wchodzi około 12 sztuk. 

Nagrzej piekarnik do 180° i piecz ciastka  około 10-12 minut (bez termoobiegu) Z podanej porcji, wyjdzie około 60 ciastek 🙂

Ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość. Nawet miesiąc 🙂 Nie sądzę jednak, aby w Waszych domach przetrwały tak długo 😉 

Udanego wypieku kochani

Z miłością

Ania. 

 

2226total visits,2visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge