W mojej kuchni

Ciasto z dynią

 

Dynia – królowa jesieni!

Idealna, do przygotowania pysznego domowego ciasta. 

Potrzebujemy :

200 g surowej dyni, pokrojonej w drobną kostkę.
200 g mąki kukurydzianej (możesz użyć zwykłej pszennej)
  50 g orzechów włoskich – drobno posiekać
100 g jabłka – pokrojonego w kosteczkę (jeśli nie mamy jabłka, wtedy zwiększamy ilość dyni o 100 g)
150 ml oleju roślinnego ( ja wykorzystałam rzepakowy)
2 duże jaja (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka miodu
100 g erytrytolu, lub innego słodzidła. (Możesz wykorzystać tradycyjny cukier, ksylitol, stewię)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Jaja ubijamy mikserem ręcznym mikserem około 3 minut, tak aby przynajmiej podwoiły swoją objętość. Powoli w trakcie ubijania partiami dodajemy erytrytol i nadal ubijamy na gładką masę. Później dodajemy miód, nadal miksując. Następnie małym strumieniem dodajemy olej, nie przestając miksować. Do powstałej puszystej masy dodajemy pokrojoną dynię, jabłko i posiekane orzechy.

W osobnej misce przesiewamy mąkę, łącząc ją z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy ją do miski z dynią i jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do formy, wysmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej bułką tartą. Kiedy używamy blaszki, możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia.  Można też upiec ciasto w tradycyjnej tortownicy.

Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika – temp. 150 º góra/dół i pieczemy przez godzinę.

Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź ozdobić ulubioną polewą. 

Ciasto jest naprawdę smaczne. Mimo, iż należy do ciast typu kruchego, w środku jest przyjemnie wilgotne. Polecam i życzę udanego wypieku 🙂

Ania

IMG_6905

IMG_6904

IMG_6894

1961total visits,3visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge