Dynia – królowa jesieni!
Idealna, do przygotowania pysznego domowego ciasta.
Jaja ubijamy mikserem ręcznym mikserem około 3 minut, tak aby przynajmiej podwoiły swoją objętość. Powoli w trakcie ubijania partiami dodajemy erytrytol i nadal ubijamy na gładką masę. Później dodajemy miód, nadal miksując. Następnie małym strumieniem dodajemy olej, nie przestając miksować. Do powstałej puszystej masy dodajemy pokrojoną dynię, jabłko i posiekane orzechy. W osobnej misce przesiewamy mąkę, łącząc ją z cynamonem, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie przesypujemy ją do miski z dynią i jabłkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy, wysmarowanej uprzednio tłuszczem i posypanej bułką tartą. Kiedy używamy blaszki, możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Można też upiec ciasto w tradycyjnej tortownicy. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika – temp. 150 º góra/dół i pieczemy przez godzinę. Ciasto można posypać cukrem pudrem bądź ozdobić ulubioną polewą. Ciasto z dynią
Anna H. Niemczynow
Dynia – królowa jesieni! Idealna, do przygotowania pysznego domowego ciasta. Ciasto jest naprawdę smaczne. Mimo, iż należy do ciast typu kruchego, w środku jest przyjemnie wilgotne. Polecam i życzę udanego wypieku ? Ania
PRZEPISY
Ciasto z dynią
European
drukuj
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Ciasto jest naprawdę smaczne. Mimo, iż należy do ciast typu kruchego, w środku jest przyjemnie wilgotne. Polecam i życzę udanego wypieku ?
Ania