W mojej kuchni

Czekoladowy placuszek z bananami

Uwielbiam banany! Jadam je praktycznie codziennie. Przygotowuję z nich pyszne koktajle, dodaję do porannej owsianki i wykorzystuję w przygotowaniu różnego rodzaju ciasteczek. Kiść bananów, to punkt obowiązkowy na moim półmisku z owocami. Banany mają niezwykłe właściwości odżywcze. Są źródłem potasu, magnezu i wapnia.  Jedzenie bananów poprawia pamięć i koncentrację. Dietetycy uważają, że jedzenie przynajmniej jednego banana dziennie, odżywia organizm i wspomaga jego regenerację. Bananowa przekąska zjedzona tuż po treningu szybko dodaje sił. Dostarcza cukrów, które są zastrzykiem energii dla mięśni, a także witamin C i E neutralizujących wolne rodniki, które powstają w czasie intensywnego wysiłku fizycznego.

Dojrzałe owoce idealnie nadają się do wypieków. Wierzę, że  mój czekoladowy placuszek z bananami, którego przygotowanie jest banalnie proste, oczaruje Was swoim smakiem tak samo jak mnie.

Placuszek świetnie smakuje jako zamiennik ciastka do kawy. Kiedy posmarujemy go masełkiem orzechowym (przepis na masełko znajdziesz tu) stanowi pyszne śniadanie. Możesz go zjeść po treningu, ponieważ jest doskonałym źródłem węglowodanów, które są paliwem dla naszego organizmu, jak już wspomniałam wyżej. 

Do przygotowania placuszka potrzebujesz : 

*250 g obranych bananów  (trzy małe sztuki) 

* jedno jajo 

* 100 g mąki (możesz użyć kukurydzianej, orkiszowej, gryczanej)

* dwie łyżki kakao 

* mała łyżeczka sody oczyszczonej

* szczyptę soli 

* łyżkę miodu 

Przygotowanie : 

* banany zblendować z jajkiem na jednolitą masę 

* dodać pozostałe składniki i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto

* przelać do małej keksówki wyściełanej papierem do pieczenia

* wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika 

* piec przez 40 minut

Placuszek podczas pieczenia troszkę wyrośnie, po czym po wyjęciu z piekarnika opadnie. Kiedy zrobię placuszek, mam problem, aby się od niego oderwać. Jest cudownie wilgotny i wspaniale rozpływa się w ustach. Bez problemu można go zabrać ze sobą do pracy. Długo zachowuje świeżość. Musisz spróbować !!! Jest PYSZNY!!! 

życzę smacznego 

Ania

IMG_5938

IMG_5935_1

IMG_5934

1975total visits,5visits today

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge