W mojej kuchni

Domowe bułki

Zapach domowego pieczywa, to zapach miłości. Uwielbiam piec bułki. Przepis, którym się z Wami dzielę, jest ze mną od lat. Zaczęłam z niego korzystać, jeszcze kiedy mieszkaliśmy w Polsce. Czas płynie, wszystko się zmienia, lecz zachwyt domowników nad smakiem bułeczek pozostał niezmienny. 

Zachęcam Was do tego, abyście upiekli je w swoich domach. To świetna zabawa i pomysł na wspólne spędzanie czasu. My wyrabiamy je wszyscy, dlatego każda bułka doprawiona jest niepowtarzalną ludzką energią. Polecam całym sercem <3 

Składniki na około 10 – 12 sztuk.

  • mąka pszenna bio, 500 g 
  • woda 250 ml
  • drożdże instant 8 g
  • sól, jedna łyżeczka
  • oliwa, jedna łyżka
  • jedno jajo od szczęśliwej kury

Wykonanie: 

Mąkę, sól i oliwę wymieszać w misce. Wodę podgrzać, ma być ciepła, lecz nie gorąca (temp ok 50°), następnie rozpuścić w niej drożdże instant. Całość dodać do miski z mąką. Zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie, (zajmie nam to wtedy około 10 minut) bądź wyrobić w domowym robocie. Odłożyć zagniecione ciasto do miski, przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie z ciasta uformować bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°, przez 20 minut. 

Życzę smacznego 

Z miłością

Ania

 

5100total visits,18visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge