Hummus to przysmak kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Doceniany jest głównie w kuchni libańskiej, greckiej, żydowskiej oraz arabskiej. Historia jego powstania sięga tysiące lat wstecz. Platon i Sokrates – słynni filozofowie, pisali o fenomenalnych właściwościach humusu.
Hummus jest rodzajem przystawki, którą można jeść o każdej porze. Często hummus używany jest jako smarowidło do chlebków pita. W naszej rodzinie hummus spożywamy z domowym chlebem, który wypiekam sama tradycyjnymi metodami. (na zakwasie)
Nauczyłam się robić hummus, ponieważ mój mąż zaczął go kupować w sklepie. Wiadomo nie od dziś, że jak coś można kupić – można to również zrobić. Domowa pasta wolna jest od wszelkiego rodzaju ulepszaczy, a jej smak jest fantastyczny, orientalny i zadziwiający. Przekonałam się do hummusu do tego stopnia, że zagościł on w naszej kuchni na stałe. Przygotowanie pasty zajmuje niewiele czasu. Polecam 🙂
Życzę smacznego
Ania