W mojej kuchni

Ekspresowy Jabłecznik

Ciasto na mój ekspresowy jabłecznik, wyrabiasz mieszając wszystkie składniki z poniższej listy. Jego konsystencja będzie bardzo gęsta. Zawsze wyrabiam ciasto w robocie, jednak bez problemu zrobisz to ręcznie. Pamiętaj jednak, że ciasto będzie się kleiło do rąk. Warto wykładać je na blaszkę wilgotnymi od wody rękami.

* 2,5 szklanki mąki pszennej

* pół szklanki ksylitolu (ew. stewii, bądź zwykłego cukru)

* jedno całe jajo

* dwa żółtka

* dwie łyżeczki sody

* pół kostki masła (w temperaturze pokojowej)

* jeden naturalny serek homogenizowany (ok 180 g)

* około 2 kg jabłek, bądź dwa litrowe słoiki wcześniej przygotowanych zawekowanych jabłek.

Przygotowanie jabłek:

Około 2 kg jabłek obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka i „smażymy”. Możesz dodać odrobinę wody aby jabłka się nie przypaliły. Gotujemy tak długo, aż powstanie gęsta „papka” z wyczuwalnymi kawałkami jabłek. Ja zwykle jabłka przygotowuję raz w roku, kiedy jest na nie sezon. Mam je zawekowane w słoikach, i spokojnie czekają aż użyję ich do szarlotki czy naleśników. Jeśli nie masz jabłek w słoikach spokojnie możesz je przygotować tak, jak napisałam wyżej.

Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich wylepiamy spód blaszki, uprzednio spryskany oliwą, bądź masłem (u mnie tortownica o średnicy 26 cm). Na cieście układamy przygotowane wcześniej jabłka. Na górę rzucamy kawałki pozostałej części naszego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę obserwując, czy góra ciasta zbytnio nam się nie przypiekła. Zwykle piekę ciasto około 45 minut, po czym wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto w środki jeszcze około 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Najlepiej piec ciasto wieczorem, ponieważ do rana nabierze właściwej konsystencji.

Życzę smacznego

Ania

IMG_8088

IMG_8092

 

880total visits,3visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge