Home PRZEPISY Jesienne ciasto PLEŚNIAK

Jesienne ciasto PLEŚNIAK

Przez Anna H. Niemczynow

Kiedyś mówiono „Zostaw, to na święta”
Teraz mówimy często „Zostaw, bo muszę zrobić zdjęcie ” 🙂

Przynajmniej u mnie w domu tak się mawia 😉

Ledwie wyjęłam ciasto z piekarnika, a już ustawiła się do niego kolejka. To dobrze wróży, prawda? Swoją drogą wcale się nie dziwię, że dzieci były takie spragnione maminych słodkości – w końcu nie jadły niczego, co wyszło spod mojej ręki od prawie dwóch miesięcy. Wakacje rządzą się swoimi prawami. Przyznam szczerze, że i ja z radością wpadłam do mojej ukochanej kuchni.

Pleśniak cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Pierwszy raz jadłam to ciasto w mojej ulubionej kawiarni w Polsce, w Szczecinie. Jak się później okazało, ten wypiek nie cieszył się tam szczególnym powodzeniem, dlatego też wycofano go ze sprzedaży. Postanowiłam więc upiec go sama i tak oto od lat to ciasto regularnie pojawia się na moim stole. Zawsze przygotowuję je z powidłami śliwkowymi, ale wiem, że niektórzy pieką na przykład z dżemem z porzeczek. Nigdy nie próbowałam, bo u nas śliwki z porzeczkami wygrywają od zawsze.

Mój pleśniak jest dość kruchy. Piekę go około 40 minut, ale jak chcesz, to możesz go piec nieco krócej, wtedy ciasto będzie mniej kruche i bardziej miękkie. Popróbuj sama, to świetna zabawa  🙂

Koniecznie pochwal się zdjęciami swojego wypieku. Będę uradowana, gdy mnie oznaczysz. Wysyłam Ci dużo miłości

Ania

 

 

 

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz