W mojej kuchni

Klasyczna szarlotka

Jesień kojarzy mi się z grubym swetrem, korzenną herbatą i …szarlotką. Podana z waniliowymi lodami w mig poprawi nastrój nawet największego ponuraka 🙂 

Receptura którą przedstawię w tym wpisie, pochodzi z czasów, gdy byłam studentką. Trudno uwierzyć, że minęło już tyle lat od chwili, gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy.

 Jeśli lubicie szarlotkę, jestem przekonana, że ten przepis przypadnie Wam do gustu. 

 

Składniki: 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki brązowego cukru 
  •  jedno całe jajo
  • dwa żółtka
  • dwie łyżeczki sody
  •  125 g. miękkiego masła
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • około 2 kg jabłek

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy tak długo, aż powstanie gęsta papka z wyczuwalnymi kawałkami jabłek. Jeśli jabłka wydają się nam mało słodkie, możemy je odrobinę posłodzić.


Z pozostałych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej oliwą. 
 Na cieście układamy przygotowane wcześniej jabłka, a na nich drugą część naszego ciasta.

Nagrzewamy piekarnik do 180 º i wstawiamy do niego ciasto. Pieczemy około godzinę obserwując, czy góra ciasta zbytnio nam się nie przypiekła. Gdy używamy termoobiegu wystarczy piec ciasto około 45 minut. Domowe ciasto zawsze smakuje najlepiej. Na pewno skradnie serca domowników i gości.

Serdecznie polecam

Z miłością 

Ania 

2267total visits,1visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge