Czy jest wśród nas ktoś, kto nie lubi kopytek ? Ja jestem ich ogromną zwolenniczką. Uwielbiam dania z rodziny kluskowatych 🙂 Całkiem niedawno na kolacji u mojej przyjaciółki Moni, jadłam kopytka z serka ricotta. Zaraz po powrocie przeszperałam internet, w poszukiwaniu przepisu na to cudo. Znalazłam, troszkę zmodyfikowałam pod swoje potrzeby i zrobiłam 🙂
Wykonanie kopytek jest banalnie proste. Nie potrzebujemy do ich wykonania ani grama ziemniaków. Mąka nie sypie się dookoła, nie ma bałaganu – ponieważ cała rzecz dzieje się w misce 😉
Kopytka możesz podawać na słodko (polane np. sokiem z owoców, bądź syropem klonowym), jak również na słono – jako dodatek do dań obiadowych w towarzystwie mięsa, kapusty, ryby – wszystko zależy od Twoich preferencji.
Wiem jedno – jak raz zrobisz te kopytka, to z pewnością nie prędko powrócisz do ich tradycyjnej wersji.
Galeria wykonania kopytek
życzę smacznego
Ania
9 komentarzy
Nie lubię typowych kluskowatych, mącznych produktów, ale to wydaje się być zachęcające;)
[…] podajesz z kopytkami z ricotty, na które przepis znajdziesz tu , oraz z sałatką wykonaną ze świeżych warzyw […]
najlepsze kopytka jakie jadłam <3
Cudownie 🙂
A powiedz mi czy gdybym zamiast ricotty dodała twaróg to
szansa żeby kopytka wyszły?
Nigdy nie próbowałam słoneczko. Trudno powiedzieć.
a czy konsystencja ricoty jest taka sama jak serka homogenizowanego??
Czy ricottę da się czymś zastąpić ? mascarpone np ? Mam plan zrobić jutro na obiad a niestety nie mogę nigdzie dostać ricotty. Nawet w biedronce nie ma 🙁
Mascarpone jest mega kaloryczny!!! Polecam jednak ricottę 🙂 Mascarpone nie koniecznie się nada 🙂