W mojej kuchni

Kopytka z serka ricotta

Czy jest wśród nas ktoś, kto nie lubi kopytek ? Ja jestem ich ogromną zwolenniczką. Uwielbiam dania z rodziny kluskowatych 🙂 Całkiem niedawno na kolacji u mojej przyjaciółki Moni, jadłam kopytka z serka ricotta. Zaraz po powrocie przeszperałam internet, w poszukiwaniu przepisu na to cudo. Znalazłam, troszkę zmodyfikowałam pod swoje potrzeby i zrobiłam 🙂 

Wykonanie kopytek jest banalnie proste. Nie potrzebujemy do ich wykonania ani grama ziemniaków. Mąka nie sypie się dookoła, nie ma bałaganu – ponieważ cała rzecz dzieje się w misce 😉 

Kopytka możesz podawać na słodko (polane np. sokiem z owoców, bądź syropem klonowym), jak również na słono – jako dodatek do dań obiadowych w towarzystwie mięsa, kapusty, ryby – wszystko zależy od Twoich preferencji. 

Wiem jedno – jak raz zrobisz te kopytka, to z pewnością nie prędko powrócisz do ich tradycyjnej wersji. 

Kopytka z ricotty

Potrzebujesz: 

* 2 opakowania ricotty (500 g)
* 10 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej)
* 1 jajko

Wykonanie :

Do miski przełożyłam ricottę, wsypałam mąkę i wbiłam jajko. Wszystko razem wymieszałam. Następnie po kawałku odrywałam ciasto i  formowałam wałeczki. Pokroiłam na cienkie paseczki. Ugotowałam w osolonej wrzącej wodzie, czekając do momentu ich wypłynięcia.  Ot i cała “filozofia” 🙂 

Galeria wykonania kopytek 

FullSizeRender-1

ricotta w kopytkach

kopytka z ricotty

kopytka bez ziemniaków z serka ricotta

życzę smacznego 

Ania

2065total visits,3visits today

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge