W mojej kuchni

Kremowa zupa z marchewki

Zupy jadam praktycznie codziennie. To fantastyczne, łatwe w przygotowaniu i niskokaloryczne danie. Zupy dostarczają mnóstwo witamin, rozgrzewają organizm i…są po prostu pyszne.

Jak już wiecie, jestem fanką prostoty w kuchni. Czasami wystarczy połączyć ze sobą niewiele składników, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Tak też jest w przypadku zupy z marchewki. Warto ją jeść !!!

Do przygotowania zupy wykorzystuję następujące składniki :

Marchew – jest bogata w  cenny beta karoten, który jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami spowalniają procesy starzenia organizmu, oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako choroby “cywilizacyjne”.

Cebula – ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwnowotworowe. Korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną. Niestety, ale wrażliwe osoby mogą odczuwać po niej wzdęcia czy bóle brzucha. Uczciwie uprzedzam.

Czosnek – każdy chyba wie, że jest absolutnym hitem hamującym rozwój bakterii. Zwalcza infekcje, jest naturalnym antybiotykiem.

Pestki dyni – oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.

Tylko tyle i aż tyle potrzebujesz, aby zafundować swoim kubkom smakowym prawdziwą ucztę. Jestem wzrokowcem i bywa, że “jem oczami” – obłędny kolor zupy wywołuje uśmiech na mojej twarzy. 

Do przygotowania zupy potrzebujesz: 

– Około 8 marchewek 

– jedną cebulę

– jeden ząbek czosnku 

– łyżeczka oleju

– pestki dyni

– sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. W tym czasie, siekamy cebulkę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną marchewkę i podsmażoną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku i wszystko razem miksujemy. Gotowy krem wykładamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni, przyprawiamy solą i pieprzem. Proste i pyszne.

Życzę smacznego 

Ania

IMG_5239

IMG_5254

FullSizeRender-1

1044total visits,8visits today

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge