W mojej kuchni

Kruche ciasto z bezą i owocami

Tworzenie prostych i smacznych przepisów, jest moją pasją. Chciałabym Was zachęcić, do upieczenia niezwykle efektownego ciasta z bezą i owocami. 

Składniki na kruchy spód: 

  • dwa żółtka 
  • 150 g mąki orkiszowej 
  • 60 g oleju kokosowego (konsystencja ciekła – podgrzej wcześniej) 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie łyżki erytrytolu (lub innego słodzidła, np. ksylitol)

Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto przybierze formę sypką. Należy wyłożyć je na wysmarowaną wcześniej masłem formę ( u mnie tortownica 24 cm). Spód pieczemy w temp. 180 °przez 15 minut.

Nadzienie: 

  • 500 g ulubionych owoców – u mnie borówki
  • 2 łyżki ulubionej mąki – u mnie owsiana

Owoce umyć i osuszyć. Wymieszać z mąką. Dzięki temu kruchy spód pozostanie chrupiący, ponieważ mąka wchłonie nadmiar soku. 

Beza: 

  • 4 białka – koniecznie w temperaturze pokojowej
  • 100 g erytrytolu (możesz użyć innego słodzidła. Beza wyjdzie również z dodatkiem maltitolu, oraz tradycyjnego cukru pudru) 
  • Łyżka Tapioki w postaci mąki (możesz ją zastąpić zwykłą mąką ziemniaczaną) 

“Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów, musów”. – info wikipedia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej erytrytol – łyżka, po łyżce. Kiedy już piana jest bardzo sztywna, dodajemy tapiokę i miksujemy jeszcze około dwóch minut. 

Na wcześniej upieczony kruchy spód wykładamy nasze owoce wymieszane z mąką. Na owoce wykładamy przygotowaną bezę. Całość pieczemy 20 minut w temperaturze 170 °(góra – dół), po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 80°, włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie całkowicie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w środku (bez otwierania piekarnika) na ostatnie 10 minut. 

Ciasto jest pyszne, lekkie i wygląda naprawdę efektownie. Wierzę, że przypadnie wam do gustu. Czekam na Wasze relacje i życzę smacznego. 

Ania

4129total visits,11visits today

2 komentarze

  • Wiktoria

    Moja mama robi podobne ciasto, z tym że do bezy przed wylozeniem dodaje owoce tak, że są one w niej rozmieszczone na roznych wysokosciach i posypuje jeszcze nimi wierzch ciasta. Najlepiej wychodzi to z czerwonymi porzeczkami, bo są one odpowiednio kwoskowe zeby zrownowazyc słodycz bezy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge