W mojej kuchni

Miodowe ciasto drożdżowe z delikatną kruszonką

Przepis na moje ciasto drożdżowe mam od bardzo dawna. Trafił w moje ręce za sprawą czasopisma “Poradnik domowy”, które kupowałam kiedyś, kiedy jeszcze nie było internetu.

Z biegiem czasu przepis troszeczkę ewoluował, jednak niezmiennie ciasto jest pyszne. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ja wiem, że mąka pszenna i gluten, i takie tam…ale kiedy wyjmuję z piekarnika drożdżaka przypomina mi się smak wczesnego dzieciństwa, a to wspomnienie jest dla mnie bezcenne. Raz na  jakiś czas na pewno nie zaszkodzi.  Moja najlepsza na świecie babcia Władzia piekła takie ciasto, nalewała mi szklankę mleka i kazała jeść 😉

Mój syn je uwielbia. Zwłaszcza kruszonkę 😉 Kto wie, może i Wam przypadnie do gustu.

 

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

* szklanka mleka

* 1/4 szklanki ciemnego cukru i dwie czubate łyżki miodu

* kostka masła

* dwa jaja

* 50 g świeżych drożdży

* cztery szklanki mąki pszennej bio

Przygotowanie: 

Mleko, cukier, miód i masło podgrzewam w rondelku do całkowitego rozpuszczenia, ciągle mieszając. Czekam, aż masa przestygnie, przelewam ją do miski i dodaję do niej jaja, po czym lekko ubijam zwykłą trzepaczką do jajek. Następnie dodaję rozkruszone drożdże, delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na minimum 6 godzin. Zwykle robię to wieczorem a rano wyrabiam ciasto. Zanim domownicy się obudzą w domu roznosi się cudowny zapach.

Po tym czasie dodaję przesianą mąkę pszenną i bardzo dokładnie wyrabiam ciasto. Ja robię to w robocie kuchennym, jednak bez problemu zrobisz to ręcznie. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie “odchodzić”od ręki, nie będzie się do niej kleiło.

Moje dzieci uwielbiają kruszonkę ( kto jej nie uwielbia), więc ciasto jest zawsze z nią. Robię ją w następujący sposób. 

100 g mąki

50 g masła

60 g cukru trzcinowego ( możesz użyć zwykłego) – wszystko wrzucam do rondelka i podgrzewam cały czas mieszając. Następnie odstawiam z ognia i przygotowuję blaszkę do pieczenia. Moje ciasto piekę w okrągłej tortownicy (średnica 28 cm) wysmarowanej olejem. Przekładam gotowe ciasto do formy, na wierzchu posypuję kruszonką. Kiedy jest sezon na owoce to robię ciasto z truskawkami, śliwkami, jagodami.

Ciasto wstawiam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i piekę je przez 20 minut. Ciasto wtedy fantastycznie wyrasta. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze 30-35 minut.

Życzę udanego wypieku <3

Ania

1650total visits,1visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge