W mojej kuchni

Orkiszowa szarlotka z kaszą manną

Mam ogromną słabość do szarlotki. W sezonie jabłkowym przygotowuję wraz z mężem zasmażane jabłka, które potem całą zimę zajadamy, jako dodatek do naleśników, czy też ukochanej szarotki. Jabłka, oprócz oczywiście walorów smakowych, są przede wszystkim bardzo zdrowym owocem. Ich regularne jedzenie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.

Tradycyjnie po próbach i błędach, udało mi się stworzyć przepis na pyszna szarlotkę. Ograniczyłam do minimum cukier ( który możesz z powodzeniem zastąpić ksylitolem, czy maltitolem), a tradycyjną mąkę zastąpiłam jej zdrowszą wersją – mąką orkiszową. Zachęcam do upieczenia. Smakuje wyśmienicie. 

Składniki: 

  • jabłka 1.5 kg
  • masło 45 g
  • dowolne mleko 150 ml
  • mąka orkiszowa 200 g
  • białka jaj 4 szt
  • cukier brzozowy 5 płaskich łyżek
  • kasza manna 3 łyżki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: 

  1. Z mąki, miękkiego masła, proszku, mleka i dwóch łyżek cukru zagniatamy ciasto. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy na malutkie kawałeczki, wkładamy do garnka i dusimy na malutkim ogniu, aż powstanie gęsta papka. (proces przygotowania jabłek możesz pominąć, jeśli tak jak ja masz gotowe zawekowane przeciery jabłkowe)
  3. Do przygotowanych jabłek dodajemy 3 łyżki kaszy mannej. Kasza sprawi, że jabłka uzyskają zwarta konsystencję i naprawdę wyjątkowy smak.
  4. Blaszkę do pieczenia możesz wyłożyć papierem, albo tak jak ja wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. (sposób pierwszy zmniejsza kaloryczność ciasta).
  5. Przygotowanym wcześniej ciastem wylepiamy dno naszej blaszki. Ciasto ma bardzo gęstą konsystencję.  Aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do rąk, należy je zwilżać wodą.
  6. Spód zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180° C. (bez termoobiegu).
  7. Wyciągamy spód z piekarnika i układamy na nim nasze jabłka.
  8. Z białek i pozostałych 3 łaskich łyżek cukru brzozowego ubijamy sztywną pianę, i wykładamy na wierzch naszej szarlotki.
  9. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temp. 180° C.

Smacznego 

Ania

IMG_0643

IMG_0644

IMG_0652

 

1890total visits,6visits today

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge