W mojej kuchni

Pasztet z ciecierzycy

Ciecierzyca – nazywana także cieciorką, lub grochem włoskim. Jej nasiona zawierają bardzo dużo białka, błonnika, kwasu foliowego (niezbędnego dla kobiet w ciąży), oraz cynku, który jest zbawienny dla naszych włosów, skóry i paznokci. Ponadto znajdziemy w niej także fosfor, potas i żelazo. Nic, tylko jeść. Dlatego też dzielę się z Wami, prostym przepisem na pasztet z tych magicznych ziaren.

Na jedną małą foremkę pasztetu potrzebujemy: 

  • puszkę ciecierzycy, nie odcedzać!!! (400g)
  • jedną cebulę – posiekać
  • 8-10 suszonych pomidorków (bez oliwy) – posiekać
  • jedno jajko – surowe
  • łyżkę masła
  • dwie łyżki bułki tartej
  • łyżeczkę ostrej papryki w proszku 
  • łyżkę koncentratu pomidorowego albo 2 łyżek keczupu
    – ja użyłam keczupu
  • sól do smaku 

Wykonanie: 

Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera kielichowego i rozdrobniłam na bardzo gładką masę. Składniki można wrzucić do garnka i rozdrobnić blenderem ręcznym. Masę doprawiłam do smaku solą i przełożyłam do małej keksówki wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pasztet najlepiej smakuje schłodzony. Jest wilgotny i świetnie rozsmarowuje się na kanapce. Uwielbiam go jeść z plastrami ogórków konserwowych. Polecam wszystkim – prosto szybko i smacznie. 

Ściskam ciepło 

Ania

IMG_3307

2303total visits,1visits today

6 komentarzy

  • Gosia

    Właśnie zrobiłam ten pasztecik. Wyśmienity 🙂 tylko zamiast z puszki dałam, wcześniej namoczona i ugotowana, cieciorkę – nie doczytałam przepisu – i pomidory suszone w oleju z dynia. Następnym razem zrobię zgodnie z przepisem. Tak czy siak baaaardzo mi smakuje!

  • aga

    Pasztet przepyszny 🙂 Pieklam wczoraj wieczorem, troche chora jestem wiec tak ostatkiem sil… W środku nocy nagle z przerażeniem sie obudziłam ze nie dalam soli! Mysle sobie trudno, będziemy na chlebku solić albo z kiszonymi ogórkami morze zle nie będzie…. A tu niespodzianka! Bez soli i przepyszny, pikantny, smarowalny … W sam raz do swiezego domowego pieczywa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge