W mojej kuchni

Pasztet z soczewicy

Doskonałą odmianą dla tradycyjnych pasztetów, jest pasztet z soczewicy. Koszt potrawy jest naprawdę malutki, za to przyjemność jedzenia ogromna. Pasztet możesz przechowywać w lodówce nawet do tygodnia, bez obawy, że się zepsuje. Szczerze polecam.

Potrzebujesz:

* jedna szklanka czerwonej soczewicy 

* dwie cebule 

* dwie marchewki 

* kawałek selera 

* dwa ząbki czosnku 

* pół szklanki płatków owsianych zwykłych 

* pół szklanki łuskanego słonecznika 

* przyprawy : łyżeczka soli, łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka pieprzu, łyżeczka majeranku, łyżka papryki, 

do smaku (w zależności od gustu) oregano, bazylia 

* 50 ml oleju 

Przygotowanie: 

1. Soczewicę ugotuj pod przykryciem na malutkim ogniu, w proporcji 1:2 z dodatkiem łyżeczki soli (nie mieszaj)Soczewica powinna wchłonąć całą wodę.

2. Słonecznik zalej wrzątkiem  i odstaw do namoczenia na około 15 minut. (odcedź) 

3. Posiekaj cebulkę, marchewkę i seler zetrzyj na dużych oczkach. 

4. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, kiedy będzie zarumieniona dodaj do niej startą marchewkę i seler. Wszystko razem podduś około 7 – 10  minut. (nie dłużej, bo wtedy pasztet będzie “suchy”).

5. Połącz ugotowaną soczewicę z uduszonymi warzywami, dodaj słonecznik, płatki owsiane, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

6. Wysmaruj foremkę masłem, i obsyp bułką tartą. Przełóż do niej pasztet. Po wierzchu posyp sezamem, albo siemieniem lnianym. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut, aż pasztet się zarumieni, a jego boki będą “odchodziły” od foremki. 

Poczekaj, aż ostygnie i …smacznego !!! 

Pasztet doskonale smakuje na kanapce z tym chlebem. Jeśli lubisz soczewicę, koniecznie ugotuj z niej moją pyszną zupę. (kliknij)

Życzę Ci smacznego 

Ania.

IMG_4337

IMG_4335

IMG_4336

970total visits,1visits today

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge