W mojej kuchni

Placuszki Twarogowe Nigelli Lawson

Przepis, który chciałabym dziś Wam zaproponować, pochodzi od znanej chyba każdemu fantastycznej autorki wielu książek kucharskich – Nigelli Lawson. Placuszki skradły moje serce, ponieważ pozwalają bezkarnie przemycić twaróg do brzuszków moich dzieci. Poza tym są idealnym posiłkiem dla osób aktywnych fizycznie. Dostarczają nam mnóstwo białka, niewielką ilość tłuszczu i są…no co tu dużo mówić… spróbujcie sami 🙂

Składniki : (na około 30 małych placuszków):

* około 250 g twarogu
* 3 jajka – białka i żółtka osobno
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki cukru trzcinowego ( może być zwykły, stewia, ksylitol – jak kto lubi)
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego (lub łyżka esencji waniliowej, jak w oryginale)

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszałam twaróg z żółtkami, cukrem, mąką i cukrem wanilinowym. W drugiej ubiłam białka. Białka delikatnie wymieszałam ubite białka z masą serową i w ten sposób powstało puszysta masa ciasta. Malutkie placuszki wykładałam łyżką na rozgrzaną suchą patelnię i smażyłam na niewielkim ogniu. Placki smaży się bardzo szybko, trzeba uważać, aby ich nie przypalić. Doskonale smakują z kleksem jogurtu naturalnego i syropem klonowym. Można je jeść na ciepło oraz na zimno, więc są idealnym rozwiązaniem jako drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na uczelnię. Polecam ogromnie!!!

Ania

IMG_4119

IMG_4126

IMG_4124

5243total visits,32visits today

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby dodać komentarz rozwiąż zadanie * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge