Home PRZEPISY Przecier pomidorowy z papryką

Przecier pomidorowy z papryką

Przez Anna H. Niemczynow

Pomidory są po prostu przepyszne. Zawierają mnóstwo witamin, których nie tracą nawet poddane procesowi pasteryzacji. Warto więc zamknąć je w słoikach po to, aby cieszyć się ich smakiem. Przecier, na który przepisem się z Wami podzielę, można wykorzystać do zupy pomidorowej, sosu czy spaghetti. Jego konsystencja jest dość rzadka, jednak wyrazistością smaku zaskoczy niejednego smakosza – tego jestem pewna.

 

Swoje przetwory lubię pasteryzować „na sucho”. Oznacza to, że nie gotuję słoików tak, jak kiedyś robiła to moja babcia, a po prostu pasteryzuję je w piekarniku. Jak to zrobić?

Przestudzony przecier przelewamy do czystych słoików i dokładnie je zakręcamy. Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając je na zakrętkach. Dokładnie sprawdzamy, aby ich boki nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścian piekarnika. Zadajemy temperaturę 100 stopni i czas 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki w środku jeszcze na 30 minut.

Wyjmujemy słoiki z piekarnika i sprawdzamy, czy ich pasteryzacja przebiegła prawidłowo. Jeżeli wieczka są wklęsłe, możemy mieć pewność, że nasze przetwory przetrwają w słoikach jeszcze przez wiele tygodni. Natomiast jeśli wyczuwamy charakterystyczne klikanie na wieczku…niestety musimy zapasteryzować je jeszcze raz, używając nowych zakrętek. W przeciwnym razie, nasze przetwory się po prostu zepsują.

Domowe przetwory są przepyszne. Moja rodzina je uwielbia. Smak jest niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Magia domowego jedzenia kradnie serca wszystkich, którzy pojawiają się w naszym domu.

Serdecznie polecam
Ania

 

IMG_6112

IMG_6111

IMG_6110

 

Mogą Cię również zainteresować

Zostaw komentarz