Home PRZEPISY Pyszna domowa chałka

Pyszna domowa chałka

Przez Anna H. Niemczynow

Przepis na tę chałkę pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami. Kiedy nie było jeszcze internetu, zapisywałam ciekawe receptury, a potem uczyłam się piec, gotować, pichcić. Pamiętam, że jako młoda mama, byłam dumną posiadaczką piekarnika gazowego. Wycelowanie w nim w odpowiednią temperaturę było ogromnym wyzwaniem 🙂  Ciasta nie wychodziły, a mi opadały ręce?

Jak to wszystko ulega zmianom… Mimo to cenię sobie moje wspomnienia i nawet teraz, kiedy Wam o tym piszę, mam na twarzy uśmiech.

Kiedy mieszkaliśmy pod Szczecinem, nie piekłam chałek. Kupowałam je w najlepszej piekarni świata „U Woźniaka”. Jeśli ktoś z Was będzie miał szansę tam kiedyś zajść, kupujcie chałkę w ciemno 🙂

Jeśli tak, jak ja jesteście daleko, upieczcie własną. Ta z mojego przepisu jest przepyszna i na pewno skradnie Wasze serca, i rozpieści podniebienie. Moje dzieci ją uwielbiają. Posmarowana masełkiem i truskawkowym dżemem smakuje obłędnie. Moja chałka jest dość dużych rozmiarów i z powodzeniem wystarczy na śniadanie dla czteroosobowej rodziny. Wielu ludzi nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez chałki.

Chałka z mojego przepisu długo zachowuje świeżość. Przechowywana w pojemniku na ciasto smakuje nawet po dwóch dniach od upieczenia. Wierzę, że zachęciłam Was do jej wypieku.

Życzę Wam udanych wypieków, kochani. Będzie mi miło, jak pochwalicie się zdjęciami Waszych chałek. To dla mnie zawsze wielka radość.

Z miłością

Ania

Mogą Cię również zainteresować

8 komentarzy

Joanna 2 maja 2020 - 07:53

Dzień dobry, bardzo chciałabym upiec dziś tę chałkę, niestety waga odmówiła współpracy. Czy mogłabym prosić o podanie ilości składników w szklankach? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 6 maja 2020 - 17:31

Joasiu, zerknij na ten przelicznik http://www.ilewazy.pl/przelicznik#przelicz/cukier/z/szklanka/ile/2/na/gram-sztuka-lyzeczka-lyzka
Życzę Ci udanych wypieków, kochana <3

Odpowiedz
Aneta 3 maja 2020 - 22:48

Aniu, czy mogę użyć drożdży instant w proszku? 🙂

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 6 maja 2020 - 17:29

Oczywiście, kochana. Wtedy nie musisz przygotowywać zaczynu. Wystarczy, że wymieszasz drożdże z mąką, dodasz pozostałe składniki i zagnieciesz ciasto 🙂 Udanych wypieków <3

Odpowiedz
Magdalena Faltyn 7 maja 2020 - 20:47

Jutro zrobię na kolację …taka mała piątkowa rozpusta będzie ?

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 10 maja 2020 - 13:38

Życzę udanych wypieków, kochana <3

Odpowiedz
Agnieszka 12 maja 2020 - 15:26

Witaj A ja dziś upiekłam chałkę z Twojego przepisu. Zapach cudny, wygląda przepięknie. Jeszcze gorąca a już krążą chętni. ? Za te cudowne emocje towarzyszące mi podczas pieczenia oraz teraz za uśmiech na twarzach moich najbliższych i mojej też oczywiście ?. Dziękuję dziękuję dziękuję ❤️❤️❤️ Agnieszka

Odpowiedz
Anna H. Niemczynow 14 maja 2020 - 09:35

Agnieszko, ogromnie się cieszę. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoją rodzinę. Ślę moc serdeczności <3

Odpowiedz

Skomentuj Aneta Anuluj odpowiedź